De tenuitvoerlegging van arresten van de Raad van State
Het is een gemeenplaats geworden om het geschiloplossend vermogen van de arresten van de Raad van State in vraag te stellen. Die vaststelling doet evenwel niets af aan de werkelijkheid : heel vaak is het einde van het geding bij de Raad van State niet het einde van het geschil.
Inhoudstafel
De tenuitvoerlegging van arresten van de Raad van State. Algemeen overzicht
door D. Lindemans
De gevolgen van vernietigingsarresten. Ban het buikgevoel
door J. Lust
Over het lot van de gevolgakte na een vernietigingsarrest
door P. Lefranc
Het behoud van gevolgen van een door de Raad van State nietig verklaarde reglementaire bepaling
door D. Lindemans
Wetgevende validatie en de Raad van State. Een belemmering voor of (soms) een weg naar rechtsherstel?
door F. Judo en M. Daelemans
Kan bemiddeling nog na een vernietigingsarrest van de Raad van State?
door E. Lancksweerdt
Het rechtsherstel bevolen door de hoven en rechtbanken na een arrest van de Raad van State. Visie van de burgerlijke rechter
door A. Colpaert
Is een vernietigingsarrest het einde van het benoemingsgeschil voor de Raad van State?
door D. Mareen
De vergunning is vernietigd?: wat nu?
door M. Boes
Tenuitvoerlegging van arresten van de Raad van State inzake overheidsopdrachten
door D. D'Hooghe en N. Kiekens
De bestuurlijke lus als rechterlijke (k)lus
door B.J. van Ettekove en A.P. Klap
De boeken binnen de reeks Administratieve Rechtsbibliotheek - Studies zijn, in tegenstelling tot de boeken binnen de algemene en bijzondere reeks, gericht op zeer specifieke thema's voor een gespecialiseerd publiek.
Zo verschenen de voorbije jaren o.a. werken rond de tenuitvoerlegging van de arresten van de Raad van State en rond de volle rechtsmacht bij beoordeling van bestuurshandelingen.
Redactie
- Ingrid Opdebeek
- Marnix Van Damme
- Jean Dujardin
- Alexander De Becker
- Geert Debersaques
- David D'Hooghe
- Anne Mie Draye
- Sabien Lust
- Stéphanie De Some
Verschenen in deze reeks
Marc Boes studeerde rechten aan de Facultés Universitaires Notre Dame de la Paix (1964-1966) en aan de KU Leuven (1966-1969) waar hij ook het diploma van licentiaat in het notariaat behaalde (1969). Hij behaalde zijn doctoraat aan dezelfde instelling in 1975. Hij is sedert 1969 verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven, sedert 1990 als gewoon hoogleraar. Sedert 1 oktober 2011 is hij emeritus.
Zijn onderwijs- en onderzoeksdomeinen zijn het bestuursrecht, in het bijzonder het ruimtelijke bestuursrecht, en het sportrecht. Hij is voorzitter van de Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen, lid van de Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid, aanvullend rechter in de Raad voor Vergunninsgbetwistingen en plaatsvervangend magistraat in het hof van beroep van Brussel. Hiernaast is Boes lid van de Erkenningscommissie van de Orde van de Vlaamse Balies, ondervoorzitter van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening van Oud-Heverlee, en advocaat aan de balie van Hasselt.
David D'Hooghe is gespecialiseerd in grondwettelijk en administratief recht, in het bijzonder op het gebied van overheidsopdrachten, publiek-private samenwerking (PPS), overheidsgoederen, energie, vervoer, gezondheid, openbaar ambt, onderwijs, gemengde en openbare ondernemingen en privatisering. Hij trad reeds meermaals op als juridisch adviseur van de Vlaamse en federale overheid en van diverse openbare instellingen. David D'Hooghe heeft een uitgebreide ervaring in het opstellen van wetten en besluiten.
D'Hooghe is de auteur van talrijke artikels met betrekking tot bovenvermelde gebieden, in het bijzonder over overheidsopdrachten en PPS.
Pierre Lefranc, staatsraad