Tijdschrift van de Vrede- en politierechters / Journal des Juges de Paix et de Police (jaargang 2021 / année 2021)
Dit tweetalig tijdschrift is hét instrument bij uitstek voor zij die zowel de rechtspraak van de vrederechters als de juridische actualiteit in het algemeen op de voet willen volgen. Jaarlijks verschijnen ook meerdere themanummers die integraal gewijd zijn aan een bepaald thema.
Heeft u een abonnement op het Tijdschrift voor Vrede- en Politierechters? Dan ontvangt u jaarlijks 1 dossier (m.u.v. de Rechtskronieken) in het kader van uw tijdschriftabonnement. Wil u alle dossiers van het Tijdschrift voor Vrede- en Politierechters ontvangen aan een voordeelprijs? Neem dan een abonnement op de dossiers. Zo krijgt u automatisch alle nieuwe dossiers toegestuurd aan een voordeelprijs.
Dit tweetalig tijdschrift is hét instrument bij uitstek voor zij die zowel de rechtspraak van de vrederechters als de juridische actualiteit in het algemeen op de voet willen volgen. Jaarlijks verschijnen ook meerdere themanummers die integraal gewijd zijn aan een bepaald thema.
Heeft u een abonnement op het Tijdschrift voor Vrede- en Politierechters? Dan ontvangt u jaarlijks 1 dossier (m.u.v. de Rechtskronieken) in het kader van uw tijdschriftabonnement. Wil u alle dossiers van het Tijdschrift voor Vrede- en Politierechters ontvangen aan een voordeelprijs? Neem dan een abonnement op de dossiers. Zo krijgt u automatisch alle nieuwe dossiers toegestuurd aan een voordeelprijs.
Maarten Dambre promoveerde op 16 september 2008 tot doctor in de rechten met een proefschrift onder de titel "Contractvrijheid en rechtsdwang bij de bepaling van de kostprijs van de huur van onroerende goederen. Een analyse van de financiële verbintenissen van de huurder met voorstellen tot legislatieve verbetering."
Hij behaalde op 9 juli 1986, met grote onderscheiding, het diploma van licentiaat in de rechten aan de Universiteit Gent. Hij is vanaf 1 oktober 1986 advocaat aan de balie te Gent. Mr. Frans Baert was zijn patroon. Na de stage was hij in 1992 één van de oprichters van de advocatenassociatie Frans Baert & Vennoten CVBA.
Als advocaat behandelt hij voornamelijk handelsrechtelijke zaken, met inbegrip van handelscontracten (agentuur, franchising, concessie), en zaken van financieel recht en contractenrecht, hoofdzakelijk handelshuur, koop-verkoop en aanneming (bouwrecht). Hij heeft zich diepgaand in deze materie gespecialiseerd, zoals blijkt uit zijn universitaire loopbaan en zijn publicaties in deze rechtsgebieden.
Vanaf 1 oktober 1987 is hij verbonden als assistent aan de Universiteit Gent, eerst bij het Seminarie voor Handels- en Vennootschapsrecht, vanaf 1 oktober 1993 als praktijkassistent bij het Instituut voor Contracten- en Verzekeringsrecht en vanaf 1 oktober 2001 bij de Vakgroep Burgerlijk Recht, nu Centrum Verbintenissenrecht. Met ingang van 1 oktober 1997 werd hij bevorderd tot praktijklector. Op 16 september 2011 werd hij aangesteld als docent Bijzondere Overeenkomsten en Vastgoedrecht.
Als specialist ter zake was hij lid van de Bijzondere Commissie voor evaluatie van de gevolgen van de wet van 20 februari 1991 houdende wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek inzake huishuur (Ministerie van Justitie) en lid van de Commissie voor evaluatie van de wet van 12 juni 1991 betreffende het consumentenkrediet (Ministerie van Economische Zaken).
Hij werd op 13 juni 2006 als specialist gehoord op de hoorzitting van de Commissie belast met de problemen inzake handels- en economisch recht van de Kamer van Volksvertegenwoordigers i.v.m. het wetsvoorstel doc. 51-0122/001 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek, wat de intresten en schadebedingen bij contractuele wanuitvoering betreft.
Hij werd op 2 juli 2013uitgenodigd als spreker op de hoorzitting van de Commissie Justitie van de Senaat i.v.m. het wetsvoorstel tot oprichting van een huurgarantiefonds. In de loop van 2013-2014 nam hij deel aan de werkzaamheden van de begeleidingsgroep private verhuring (Wonen Vlaanderen) die de regionalisering van grote delen van het huurrecht ten gevolge van de zesde staatshervorming heeft voorbereid; hij was voorzitter van de werkgroepen “contractuele aspecten” en “woningkwaliteit” die de bepalingen van de woninghuurwet hebben geëvalueerd.
Maarten Dambre is hoofdredacteur van de geannoteerde reeks wetboeken van die Keure (Burgerlijk Wetboek, Burgerlijk Wetboek - Bijzondere wetgeving, Handelsrecht) en is lid van de kernredactie van het Tijdschrift voor Bouwrecht en Onroerend Goed (TBO). Hij is lid van de redactie van het Tijdschrift voor Belgisch Burgerlijk Recht, het Nieuw Juridisch Weekblad, het Tijdschrift voor de Vrederechters en het Tijdschrift Huurrecht.
Maarten Dambre is editor en coauteur van een boek over Handelshuur, auteur van boeken over de Huurprijs en het Consumentenkrediet en coauteur van enkele juridische handboeken op het gebied van het huurrecht (algemeen huurrecht, woninghuur en handelshuur), schreef bijdragen voor diverse juridische verzamelwerken en publiceerde in tal van juridische tijdschriften.
Hij hield verschillende referaten op congressen en studiedagen, o.a. over Consumentenkrediet (UCL 1991, UIA 1992 en Brussel 1996), Woninghuur (UGent 1991 en 1997 en KUL 1991 en 1997), Hypothecair krediet (Antwerpen 1992), de Grondwettelijke erkenning van het recht op huisvesting (Schoordijk Instituut KUB Tilburg 1995), de Handelsagentuurovereenkomst (Universiteit Gent 1995), de Bescherming van de consument in de kredietsector (UGent 1997), Krediet aan en schuldenlast van gezinnen (Ministerie van Justitie, opleiding voor magistraten, 1998), Woningkwaliteitsregelingen (UGent en UIA1999, balie Gent 2000), Actuele ontwikkelingen inzake algemeen huurrecht, woninghuur en handelshuur” (UGent 2003), Knelpunten contractenrecht – Huur, (KUL en KULAK 2003), de Antidiscriminatiewet en het huurrecht (UGent 2003), Actuele ontwikkelingen inzake koop-verkoop van onroerende goederen” (UGent 2005), Algemeen huurrecht (UGent 2005), Dienstenprestaties (UGent 2010), Verkoop van onroerende goederen (UGent 2011), Handelshuur (UGent 2012) en Aansprakelijkheid van aannemer en architect voor de gebrekkige uitvoering van bouwwerken (UGent 2014).
Reinhard Steennot joined the Financial Law Institute as a full time researcher, sponsored by the Fund for Scientific Research. Starting his career, he wrote a doctoral thesis on the legal problems arising from consumer protection in electronic payment systems. Since October 2003 he has taken up a teaching assignment with courses on consumer, economic and banking law. Nowadays, his research focuses on banking law, consumer protection and market practices. He has written several books and many articles in Dutch, English and French.
Reinhard Steennot is also a member of the Belgian Commission on Unfair Contract Terms and member of the Supervisory Board of the Belgian Financial Services Market Authority.
Christine Biquet-Mathieu est auteur chez die Keure
Pascale Lecocq travaille à l'Université de Liège.
Benoît Kohl is a professor at the Law Faculty of the University of Liège (ULg), where he heads the department for law of obligations and contract law. He also teaches a specialised course on commercial law at the Management School – University of Liege (HEC-ULg) and is a visiting professor at the University of Paris II (Panthéon-Assas), where he teaches a course on European and international construction law. Besides, Benoît is member of the Belgian Notary Nomination Commission.