Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Marlene Dumas: The Image as Burden

Marlene Dumas (geboren in 1953 in Kaapstad, Zuid-Afrika) is een van de meest prominente en invloedrijke schilders van vandaag. In een tijdperk dat gedomineerd wordt door massamedia en een veelvoud aan beeldmateriaal, levert haar werk een blijvende getuigenis van de betekenis en de kracht van schilderen. Met haar intense, psychologisch geladen werken verkent ze thema’s als seksualiteit, liefde, dood en schuld. Daarbij refereert ze vaak aan de kunstgeschiedenis en de actualiteit. Dumas put uit haar uitgebreide visuele archief en maakt optimaal gebruik van nuanceringen in expressie. Haar schilderijen en tekeningen worden gekenmerkt door een buitengewone directheid, expressiviteit en soms controversiële onderwerpen.

Deze volledig geïllustreerde tentoonstellingscatalogus werd uitgegeven ter gelegenheid van een grote tentoonstelling in Tate Modern in 2015 die werd samengesteld door Tate, het Stedelijk Museum en Fondation Beyeler, in nauwe samenwerking met de kunstenares. De catalogus geeft een overzicht van het opmerkelijke oeuvre van de artieste vanaf halverwege de jaren 1970 tot vandaag.

Het boek bevat meer dan tweehonderd afbeeldingen: haar bekendste schilderijen en tekeningen, maar ook minder bekende werken uit vroegere jaren. Een groot aantal eerder gepubliceerde teksten en nieuwe essays van de hand van de curatoren werpen een licht op de centrale thema’s en motieven in haar oeuvre en bieden een blik op de hele carrière van Dumas.

  • Hardcover
  • Ota Star Binding
Klant: Tate Modern
Publicatiejaar: 2014
Categorie: Kunst