Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

kathleen verbeure

Van opmaak naar druk, van druk naar afwerking. Bij het realiseren van een publicatie komt er meer kijken dan je denkt. Na een opleiding grafische technieken, drukken en afwerken ontdekte onze afwerker Kathleen Verbeure dat het net de stap ‘afwerking’ was die haar het meest boeide. Ondertussen werkt Kathleen al 24 jaar als vouwer in de drukkerijwereld. In dit artikel maak je kennis met Kathleen en haar job …

kathleen verbeure

Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik sta elke dag aan mijn eigen vouwmachine. Bij mij komen folders of brochures terecht. Soms zijn dit 4 pagina’s, soms 8 of 16 pagina’s. Omdat het aantal pagina’s continu wisselt, moet ik vaak mijn machine opnieuw instellen. Die afwisseling zorgt ervoor dat mijn dag voorbijvliegt. Je mag er wel op rekenen dat het toch wel een jaar duurt om een machine volledig onder de knie te hebben. Je moet namelijk rekening houden met verschillende papiersoorten, verschillende vouwwijzen. Er kan altijd onverwachts een probleem opduiken, papier is onvoorspelbaar. Vroeger werkte ik bijvoorbeeld ook kunstboeken af, die hebben natuurlijk wat meer zorg nodig. Je moet dus wel wat feeling en interesse hebben om deze job te kunnen doen.

kathleen verbeure

Wat geeft jou voldoening?

Het fijne aan afwerking vind ik de afwisseling. Voor mij is ‘kwaliteit’ het allerbelangrijkste. Ik zet nog liever mijn machine duizend toeren lager, dan dat het heel snel moet gaan. Anders loopt het toch mis. Het gaat uiteindelijk toch over een kapitaal dat je in je handen hebt, daar speel je niet mee. Ik voel me verantwoordelijk voor het eindresultaat. Als ik uiteindelijk een afgewerkt product in mijn handen krijg waar ik aan meegewerkt heb, voel ik me wel trots. Ik doe mijn job graag, ik zou niet weten wat ik anders zou doen.

kathleen verbeure

Wat heb je al geleerd in jouw carrière?

Ik leerde vooral dat je goed moet letten op de papiersoort die in jouw handen valt. Dat leer je vooral al doende. Er bestaan zo veel verschillende soorten papier, bij het vouwen speelt dit een grote rol. Je moet ook de verschillende manieren van vouwen onder de knie hebben. Bij die Keure kreeg ik een volledig nieuwe vouwmachine. Die moest ik eerst leren bedienen en daarna moest ik ook mijn collega’s opleiden. Ook is het van belang dat het drukwerk nauwkeurig gesneden is, want dat heeft ook effect op het vouwen. In deze job is het belangrijkste dat je nauwgezet bent, passie hebt voor drukwerk en interesse in alles wat er bij komt kijken.

kathleen verbeure  kathleen verbeure  kathleen verbeure