Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De 9 meest gemaakte fouten bij het aanleveren van drukwerk

… en hoe je ze vermijdt

Perfect drukwerk begint bij het aanleveren van de bestanden. En dit is complexer dan je denkt. Onze prepressexperts maakten een lijstje van de problemen die zij het vaakst tegenkomen wanneer ze de aangeleverde bestanden nakijken. En ze bezorgen je meteen enkele tips om deze fouten te vermijden.

1. Te lage resolutie

De meest voorkomende fout is het aanleveren van bestanden in een te lage resolutie. Voor drukwerk is 300 dpi perfect om een goede kwaliteit te garanderen. Het absolute minimum is 150 dpi. Als jouw afbeelding onvoldoende groot is, krijg je van ons een bericht met de vraag om een betere foto aan te leveren.

2. RGB in plaats van CMYK

RGB heeft een veel breder kleurbereik dan CMYK. Om achteraf niet voor een verrassing te komen staan, zet je best jouw kleurinstellingen van meet af aan correct. Let wel op dat er verschillende kleurprofielen bestaan binnen CMYK. Welk profiel je best gebruikt, hangt af van de gekozen papiersoort. Vraag aan jouw contactpersoon bij die Keure welk kleurprofiel je best kiest. Wanneer je het bestand in PDF aanlevert, zorg dat er geen ongevraagde RGB-kleuren of steunkleuren aanwezig zijn.

3. De verkeerde variatie zwart

Niets is wat het lijkt, want er bestaan heel wat variaties zwart. Het is belangrijk de juiste samenstelling te kiezen die aansluit bij jouw doeleinde. Voor tekst gebruik je best enkel zwart, terwijl je voor volvlakken eerder een combinatie gebruikt om voldoende inktdekking te voorzien. Rijk zwart (C: 50% - M: 40% - Y: 40% - K: 100%:) is hiervoor geschikt. Let wel op dat de volledige inktdekking niet groter is dan 300%.

4. Geen overdruk bij zwarte tekst

Wanneer je in InDesign zwarte tekst plaatst, staat dit standaard in overdruk. Maak je zelf een nieuw kleurenstaal zwart aan, verdwijnt die eigenschap: je spaart dus de tekst uit. Als de zwarte tekst daarna op een gekleurd vlak komt te staan, kan er ongewenst een witte rand tevoorschijn komen.

5. JPEG-compressie

Het comprimeren van beelden reduceert de beeldkwaliteit. Door een beeld te comprimeren worden bepaalde kleurtinten samengevoegd tot één kleur. Kies steeds voor een lage compressie of maak de afweging of het echt nodig is het beeld te comprimeren. Wij raden aan om afbeeldingen in de extensies TIF of PSD door te sturen.

6. Geen bleed

Als je schoongesneden drukwerk zonder witte randen wenst, dan moet je een bleed of afloop voorzien. Voor standaard formaten bedraagt de bleed 3mm aan elke zijde. Laat je afbeeldingen zeker doorlopen tot aan de rand van de bleed. Hierdoor komen de beelden of volvlakken van jouw uiteindelijk drukwerk perfect tot tegen de rand.

7. Double spread

Als jouw drukwerk nog impositie nodig heeft, vermijd dan een double spread. Stuur ons het bestand door met de bladzijdes apart. Zo kunnen wij gemakkelijker het drukwerk juist positioneren.

8. Ontbrekende fonts

Alle gebruikte fonts moeten in de PDF ingesloten zijn. Lettertypes kunnen van systeem tot systeem lichtjes verschillen. Als het lettertype niet ingesloten is, kan er tekstverloop ontstaan.

9. Dunne lijnen

De minimum lijndikte die je best kiest is eentje van 0.12 pt. Zo krijg je een mooie visuele lijn. Als je negatief werkt, opteer je best een lijndikte van 0.20 pt. Fijne lijnen bouw je altijd op in 1 kleur. (zwart, cyaan, magenta, geel of een steunkleur). Als fijne lijnen uit meerdere kleuren bestaan, kan er een registratieprobleem ontstaan.

compression jpeg

Meer weten? 

Heb je nog vragen over hoe je jouw drukwerk best aanlevert? Wij helpen je graag verder!

CONTACTEER ONS »