Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Brexit zorgt voor onzekerheid in West-Vlaanderen

brexitTijdens de volksraadpleging op 23 juni 2016 stemde kleine meerderheid van de Britten ervoor om uit de Europese Unie te stappen. Dit heeft heel wat gevolgen voor de rest van de wereld. Maar wat zijn dan de economische gevolgen?

Kleinere winstmarges en een lagere competitiviteit

Als vierde handelspartner is het Verenigd Koninkrijk erg belangrijk voor West-Vlaanderen. Er werd in 2015 voor ongeveer 3,6 miljard euro geëxporteerd door West-Vlaamse bedrijven naar het VK.

Vooral de textielindustrie en de voedingssector zouden de gevolgen kunnen voelen van de Brexit. Sommige bedrijven merken al de impact van de waardedaling van het pond. Er is al sprake van kleinere winstmarges en een lagere competitiviteit.

Grote gevolgen voor haven van Zeebrugge

Met 45 procent van de trafiek gelinkt aan het Verenigd Koninkrijk zou Zeebrugge als grootste autohaven van Europa de inslag van de Brexit zeker moeten voelen. Nog meer dan andere wereldhavens zoals Antwerpen, Rotterdam of Duinkerke.

Veel Belgische en West-Europese producten (groenten, textiel, tapijten, kunststoffen, farma, chemie en auto’s) worden nu via de haven van Zeebrugge naar het VK geëxporteerd. Maar als de importtaksen duurder worden, zullen er misschien veel producenten andere exportmarkten kunnen opzoeken en niet meer via Zeebrugge komen.

1,6 miljard euro aan extra taksen

Er wordt gevreesd dat er op lange termijn extra douaneprocedures zullen komen en er een stijging zal zijn van de importheffingen. Nieuwe importheffingen zouden onze economie tot 1,6 miljard euro kunnen kosten.

 
Bronnen:


Europa na Brexit: eerste volledige overview in Vlaanderen

2017 zal een woelig politiek jaar worden voor Europa. Op 29 maart zullen experts op het allereerste Vlaamse congres over de Brexit proberen antwoorden te formuleren op vragen over dit zeer actueel dossier en ingaan op de concrete gevolgen van de Brexit.

> Meer info over de studievoormiddag

 


Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief