Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Quid met de KWID en de allergenendeclaratie?

Het aspect van de algemene eetwarenreglementering dat het meest zichtbaar is voor de consument is de etikettering. Dit is voor de consument belangrijk opdat hij zou weten wat hij eet.

Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten is de reglementering die algemeen op alle levensmiddelen van toepassing is en bepaalt welke vermeldingen in de etikettering van levensmiddelen moeten aangebracht worden.  De consument heeft bijvoorbeeld recht om te weten hoeveel van een bepaald ingrediënt bij de bereiding van een voedingsmiddel gebruikt werd.

Steeds meer consumenten zijn allergisch of intolerant voor bepaalde ingrediënten en deze ingrediënten kunnen zware ongunstige gevolgen hebben voor hun gezondheid wanneer ze die zonder het te weten innemen. Voor hun gezondheid is het dan ook essentieel om te weten welke mogelijks voor hen problematische ingrediënten in het levensmiddel aanwezig zijn.

De verordening 1169/2011 bevat voorwaarden voor het vermelden van het gehalte aan bepaalde ingrediënten (de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie of KWID) en van de aanwezige allergenen en stoffen die intoleranties veroorzaken.

De Commissie heeft verleden jaar mededelingen gepubliceerd over de KWID en de allergenendeclaratie waarin daarover meer toelichtingen en voorbeelden gegeven worden:

  • Mededeling (2017/C 393/05) van de Commissie van 21 november 2017 betreffende de toepassing van het beginsel van kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID).
  • Mededeling (2017/C 428/01) van de Commissie van 13 juli 2017 inzake de verstrekking van informatie over stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken.

De bedoeling van deze opleidingsnamiddag is dat een deskundige op het vlak van de etikettering de beide aspecten (de KWID en de allergenendeclaratie) uitgebreid uit de doeken doet en antwoord geeft op vragen waarmee velen nog steeds worstelen. De deelnemers kunnen op voorhand over deze problematiek vragen stellen en de docent zal de antwoorden dan in de opleiding verwerken.

Indien u rond dit thema vragen heeft voor de docenten kan u deze via dit formulier doorgeven. De vragen worden beantwoord tijdens deze studienamiddag.

Deze opleiding is een interessante aanvulling op Warenwetgeving Online van die Keure.

Accreditatie:
  • Alle deelnemers ontvangen op aanvraag een aanwezigheidsattest. :
02 oktober 2018
Prijs (incl. btw)
€ 185,00
Prijs (excl. btw) € 152,89

Het aspect van de algemene eetwarenreglementering dat het meest zichtbaar is voor de consument is de etikettering. Dit is voor de consument belangrijk opdat hij zou weten wat hij eet.

Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten is de reglementering die algemeen op alle levensmiddelen van toepassing is en bepaalt welke vermeldingen in de etikettering van levensmiddelen moeten aangebracht worden.  De consument heeft bijvoorbeeld recht om te weten hoeveel van een bepaald ingrediënt bij de bereiding van een voedingsmiddel gebruikt werd.

Steeds meer consumenten zijn allergisch of intolerant voor bepaalde ingrediënten en deze ingrediënten kunnen zware ongunstige gevolgen hebben voor hun gezondheid wanneer ze die zonder het te weten innemen. Voor hun gezondheid is het dan ook essentieel om te weten welke mogelijks voor hen problematische ingrediënten in het levensmiddel aanwezig zijn.

De verordening 1169/2011 bevat voorwaarden voor het vermelden van het gehalte aan bepaalde ingrediënten (de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie of KWID) en van de aanwezige allergenen en stoffen die intoleranties veroorzaken.

De Commissie heeft verleden jaar mededelingen gepubliceerd over de KWID en de allergenendeclaratie waarin daarover meer toelichtingen en voorbeelden gegeven worden:

  • Mededeling (2017/C 393/05) van de Commissie van 21 november 2017 betreffende de toepassing van het beginsel van kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID).
  • Mededeling (2017/C 428/01) van de Commissie van 13 juli 2017 inzake de verstrekking van informatie over stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken.

De bedoeling van deze opleidingsnamiddag is dat een deskundige op het vlak van de etikettering de beide aspecten (de KWID en de allergenendeclaratie) uitgebreid uit de doeken doet en antwoord geeft op vragen waarmee velen nog steeds worstelen. De deelnemers kunnen op voorhand over deze problematiek vragen stellen en de docent zal de antwoorden dan in de opleiding verwerken.

Indien u rond dit thema vragen heeft voor de docenten kan u deze via dit formulier doorgeven. De vragen worden beantwoord tijdens deze studienamiddag.

Deze opleiding is een interessante aanvulling op Warenwetgeving Online van die Keure.

13.30 – 14.00 u.: Onthaal van de deelnemers met koffie en thee
14.00 – 14.05 u.: Inleiding
14.00 – 15.30 u.: Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie en allergenendeclaratie in het kader van Verordening 1169/2011 – deel 1
15.30 – 16.00 u.: Pauze met koffie, thee en gebak
16.00 – 17.00 u.: Kwantitatieve ingrediëntendeclaratie en allergenendeclaratie in het kader van Verordening 1169/2011 – deel 2

• Prof. dr. ir. Johan Claes, Opleidingscoördinator Master in Biowetenschappen, Voedingsindustrie Onderzoeksleider Lab4Food, KU Leuven - Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Departement Microbiële en Moleculaire Systemen Cluster Bio-Engineering Technologie
• Guy Temmerman, Ere-adviseur-generaal FAVV 

Doelpubliek
Voedingssector, Advocaat, Zorgsector

Interessant voor
alle levensmiddelenfabrikanten en –handelaars in alle sectoren. Onderzoekers en wetenschappers, autoriteiten, juristen, … die met etikettering van levensmiddelen geconfronteerd worden, zijn ook van harte welkom.

Datum

Dinsdag 2 oktober 2018 van 14.00 tot 17.00 uur (onthaal van de deelnemers vanaf 13.30 uur met koffie en thee)

Locatie

4Wings - zaal Le Corbusier
Nijverheidsstraat 13
2260 Westerlo

  • Parking beschikbaar rond het gebouw en de bezoekersparking

Meer informatie volgt bij de bevestiging van uw inschrijving.

Inschrijven

Het inschrijvingsgeld voor deze studienamiddag bedraagt 152,90 euro (excl. 21% btw) / 185 euro (incl. 21% btw) en omvat:

  • de deelname aan de studienamiddag
  • de documentatiemap
  • de catering

Deelnemers aan opleidingen die specifieke noden hebben ten gevolge van bepaalde beperkingen inzake voeding – fysieke handicap - …, vragen we om dit vooraf kenbaar te maken. Zo kunnen we daar - in de mate van het mogelijke/redelijke - rekening mee houden zodat iedereen de vorming optimaal kan volgen.

Annuleren

Annuleren kan tot 14 dagen na de inschrijving, tenzij er nog slechts 5 werkdagen of minder zijn tot de opleiding. Bij inschrijvingen via de website is dit kosteloos. Bij inschrijvingen via andere kanalen betaalt u 15 euro administratieve kosten. Een vervanger aanduiden kan altijd.

Bespaar via de KMO-portefeuille

Betalen kan ook via KMO-portefeuille (erkenningsnummer DV.O106345) waardoor een tussenkomst van maximum 40% door de Vlaamse overheid kan worden aangevraagd (zie meer informatie op www.diekeure.be/nl-be/opleidingen/info/kmo-portefeuille). De aanvraag van de KMO-portefeuille moet gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de opleiding. De deelnemer verbindt zich ertoe de regels gesteld door het Agentschap Ondernemen te respecteren

Inschrijven


Persoonlijke gegevens


Overzicht en betaling

Voeg een eerste deelnemer toe.



Voorwaarden


Voorwaarden
Betaal nu enkel de btw

totaal

Totaal (excl. btw)
Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief