Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De acrylamideverordening

Hoe deze ongewenste stof bij de bereiding van voedingsmiddelen beperken?

Veel voedingsmiddelen of gerechten worden verhit om ze eetklaar te maken. Onverhit zouden sommige voedingsmiddelen overigens niet consumeerbaar zijn. Bij het verhitten gebeuren gewenste omzettingen zoals bruinvorming door Maillardreactie, de bakeigenschappen en verteerbaarheid veranderen, de smaak kan verbeteren, … Maar helaas ontstaan in deze voedingsmiddelen ook ongewenste omzettingen, zoals het ontstaan van bepaalde contaminanten zoals acrylamide. Acrylamide kan voorkomen in verhitte producten zoals friet, chips, brood, gebak, ontbijtgranen, koffie en zelfs in producten bestemd voor baby’s.

De European Food Safety Authority (EFSA) stelt dat acrylamide in levensmiddelen het risico op kanker voor consumenten van alle leeftijdsgroepen kan vergroten. Aangezien acrylamide in allerlei alledaagse verhitte levensmiddelen kan aanwezig zijn, geldt dit voor alle consumenten, maar kinderen zijn de meest blootgestelde leeftijdscategorie in verhouding tot het lichaamsgewicht. De huidige blootstelling aan acrylamide via voeding geeft aanleiding tot bezorgdheid over de kankerverwekkende effecten, zowel bij kinderen als volwassenen.

Gelet op de voornoemde feiten moet de aanwezigheid van acrylamide in levensmiddelen worden gereduceerd door passende risicobeperkende maatregelen te nemen om de voedselveiligheid te verzekeren. De acrylamidegehalten kunnen worden verlaagd door specifieke risicobeperkende benaderingen.

Op 21 november 2017 verscheen Verordening (EU) 2017/2158 van de Commissie van 20 november 2017 tot het nemen van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van de acrylamidegehalten in levensmiddelen. Het is de bedoeling van deze verordening dat exploitanten van levensmiddelenbedrijven, die acrylamide-gevoelige levensmiddelen fabriceren of in handel brengen, de vastgestelde risicobeperkende maatregelen toepassen. Dit met het oog op het bereiken van acrylamidegehalten die zo laag mogelijk zijn en zich onder de in de verordening vastgestelde referentieniveaus bevinden. Keuze van geschikte grondstoffen, een aangepast recept, een specifiek procesontwerp en een toegespitste bewerking spelen een essentiële rol bij deze risicobeperkende maatregelen.

Tijdens deze opleidingsnamiddag leggen twee specialisten op het gebied van deze problematiek u uit hoe u deze verordening in de praktijk toepast.

Accreditatie:
  • Alle deelnemers ontvangen op aanvraag een aanwezigheidsattest. : .
27 februari 2018
Prijs (incl. btw)
€ 165,00
Prijs (excl. btw) € 136,36
Voorwaarden

Veel voedingsmiddelen of gerechten worden verhit om ze eetklaar te maken. Onverhit zouden sommige voedingsmiddelen overigens niet consumeerbaar zijn. Bij het verhitten gebeuren gewenste omzettingen zoals bruinvorming door Maillardreactie, de bakeigenschappen en verteerbaarheid veranderen, de smaak kan verbeteren, … Maar helaas ontstaan in deze voedingsmiddelen ook ongewenste omzettingen, zoals het ontstaan van bepaalde contaminanten zoals acrylamide. Acrylamide kan voorkomen in verhitte producten zoals friet, chips, brood, gebak, ontbijtgranen, koffie en zelfs in producten bestemd voor baby’s.

De European Food Safety Authority (EFSA) stelt dat acrylamide in levensmiddelen het risico op kanker voor consumenten van alle leeftijdsgroepen kan vergroten. Aangezien acrylamide in allerlei alledaagse verhitte levensmiddelen kan aanwezig zijn, geldt dit voor alle consumenten, maar kinderen zijn de meest blootgestelde leeftijdscategorie in verhouding tot het lichaamsgewicht. De huidige blootstelling aan acrylamide via voeding geeft aanleiding tot bezorgdheid over de kankerverwekkende effecten, zowel bij kinderen als volwassenen.

Gelet op de voornoemde feiten moet de aanwezigheid van acrylamide in levensmiddelen worden gereduceerd door passende risicobeperkende maatregelen te nemen om de voedselveiligheid te verzekeren. De acrylamidegehalten kunnen worden verlaagd door specifieke risicobeperkende benaderingen.

Op 21 november 2017 verscheen Verordening (EU) 2017/2158 van de Commissie van 20 november 2017 tot het nemen van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van de acrylamidegehalten in levensmiddelen. Het is de bedoeling van deze verordening dat exploitanten van levensmiddelenbedrijven, die acrylamide-gevoelige levensmiddelen fabriceren of in handel brengen, de vastgestelde risicobeperkende maatregelen toepassen. Dit met het oog op het bereiken van acrylamidegehalten die zo laag mogelijk zijn en zich onder de in de verordening vastgestelde referentieniveaus bevinden. Keuze van geschikte grondstoffen, een aangepast recept, een specifiek procesontwerp en een toegespitste bewerking spelen een essentiële rol bij deze risicobeperkende maatregelen.

Tijdens deze opleidingsnamiddag leggen twee specialisten op het gebied van deze problematiek u uit hoe u deze verordening in de praktijk toepast.

13u.30 – 14u.00: Onthaal van de deelnemers

14u.00 – 14u.05: Inleiding door Guy Temmerman, Ere-adviseur-generaal FAVV

14u.05 – 15u.15:

  • Acrylamide in levensmiddelen: vorming en beheersing van de problematiek door Prof. Bruno De Meulenaer, Universiteit Gent
  • EU-beleid ter reductie van acrylamide in voeding: Verordening (EU) 2017/2158 en vooruitzicht op toekomstige maatregelen door Frans Verstraete, Plaatsvervangend hoofd van de eenheid “Technologieën voor voedselverwerking en Nieuwe Voedingsmiddelen”, Europese Commissie

15u.15 – 15u.45: Pauze

15u.45 – 17u.00: Vervolg van de opleiding

  • Guy Temmerman, Ere-adviseur-generaal FAVV
  • Prof. Bruno De Meulenaer, Universiteit Gent
  • Frans Verstraete, Plaatsvervangend hoofd van de eenheid “Technologieën voor voedselverwerking en Nieuwe Voedingsmiddelen”, Europese Commissie

Doelpubliek
Voedingssector

Interessant voor
Levensmiddelenfabrikanten in de sectoren bewerkte aardappelen (friet, chips, snacks, crackers en andere gefrituurde of gebakken aardappelen of op basis van aardappeldeeg), banketbakkerswaren, ontbijtgranen, koffie en koffiesurrogaten, voedingsmiddelen voor baby’s, brood. Alle andere fabrikanten van voedingsmiddelen die hun producten verhitten, onderzoekers en wetenschappers, autoriteiten, juristen, … die met het probleem van acrylamide geconfronteerd worden

Datum 

Dinsdag 27 februari 2018 van 14u.00 tot 17u.00 (onthaal van de deelnemers vanaf 13u.30 met koffie en thee)

Locatie

De Montil – Auditorium
Moortelstraat 8
1790 Affligem (Essene)

Bereikbaarheid:

Meer informatie volgt bij de bevestiging van uw inschrijving.

Deelnameprijs

Het inschrijvingsgeld voor deze opleidingsnamiddag bedraagt 136, 37 euro (excl. 21% btw) / 165 euro (incl. 21% btw) en dit omvat:

  • de deelname aan de studienamiddag
  • de documentatiemap
  • de catering

Abonnees op Warenwetgeving Online Premium nemen gratis deel aan deze opleiding. Schrijf u in via warenwetgeving@diekeure.be.

Bespaar met KMO-portefeuille
Die Keure Opleidingen is erkend als gecertificeerd opleidingsinstituut. Daardoor kan u deze opleiding gedeeltelijk betalen met de subsidies die de Vlaamse Overheid toekent via de KMO-portefeuille. Indien u voldoet aan de criteria kan uw bedrijf tot 40% besparen op uw opleidingskost. Meer informatie? www.kmo-portefeuille.be

Het erkenningsnummer van die Keure Opleidingen is DV.O106345. Uw aanvraag bij de KMO-portefeuille moet gebeuren ten laatste 14 dagen na de opleiding. De deelnemer verbindt zich ertoe de regels gesteld door het Agentschap Ondernemen te respecteren.

Annuleren
Annuleren kan tot 14 kalenderdagen na de inschrijving en uiterlijk tot 5 kalenderdagen voor de opleiding. Bij inschrijvingen via de website is dit kosteloos. Bij inschrijvingen via andere kanalen betaalt u 15 euro administratieve kosten. Een vervanger aanduiden kan altijd.

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief