Opsporing en opvolging van Listeria in mijn bedrijf met behulp van DNA gebaseerde technieken
Listeria monocytogenes is een hardnekkige contaminant in productieomgevingen en grondstoffen. Deze bacterie kan listeriose veroorzaken, een ernstige infectieziekte bij de mens. De meest voorkomende oorzaak van listeriose is het eten van besmette voedingswaren zoals kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk, groenten, vleesproducten en kant en klare maaltijden. Naast besmette grondstoffen is kruiscontaminatie tijdens productie een belangrijke bron van besmetting.
Tijdens deze tweedelige opleiding wordt tijdens de voormiddagsessie gefocust op Listeria in het algemeen (eigenschappen, voorkomen en detectiemethoden) en implementatie van de autocontrolegids. In de namiddag wordt dieper ingegaan op de voor -en nadelen en toepasbaarheid van typeringstechnieken waaronder Whole Genome Sequencing. Daarbij wordt ook al een blik geworpen op de regelgeving.
Sessie 1 (voormiddag)
- Listeria en Listeria monocytogenes: algemeen
- Eigenschappen, groei en overleving
- Situering tov andere pathogenen
- Autocontrolegids – omgevingsbemonstering ter beheersing van pathogenen
- Verschil tussen detectie en identificatie
Sessie 2 (namiddag)
- Classificatie (species, stam, cc, st, cgmlst)
- Persistentie vs passant
- Typeringsmethoden: wat is het, voor en nadelen, hoe toepasbaar in mijn bedrijf
- Klassieke typeringsmethodes (serotypering)
- Snelle typeringsmethoden (PCR en niet-PCR gebaseerd)
- Nieuwe technologieën (WGS, cgMLST, SNP)
- Toekomst WGS: op niveau van controle instanties en bedrijf
- Wetgeving en uitdagingen
Uiteraard is er ruimte voor interactie en vragen.
Er kan gekozen worden voor het volgen van 1 van deze sessies of allebei.
- Alle deelnemers ontvangen op aanvraag een aanwezigheidsattest. :
Prijzen voor de reeks
Prijzen voor 1 sessie
Listeria monocytogenes is een hardnekkige contaminant in productieomgevingen en grondstoffen. Deze bacterie kan listeriose veroorzaken, een ernstige infectieziekte bij de mens. De meest voorkomende oorzaak van listeriose is het eten van besmette voedingswaren zoals kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk, groenten, vleesproducten en kant en klare maaltijden. Naast besmette grondstoffen is kruiscontaminatie tijdens productie een belangrijke bron van besmetting.
Tijdens deze tweedelige opleiding wordt tijdens de voormiddagsessie gefocust op Listeria in het algemeen (eigenschappen, voorkomen en detectiemethoden) en implementatie van de autocontrolegids. In de namiddag wordt dieper ingegaan op de voor -en nadelen en toepasbaarheid van typeringstechnieken waaronder Whole Genome Sequencing. Daarbij wordt ook al een blik geworpen op de regelgeving.
Sessie 1 (voormiddag)
- Listeria en Listeria monocytogenes: algemeen
- Eigenschappen, groei en overleving
- Situering tov andere pathogenen
- Autocontrolegids – omgevingsbemonstering ter beheersing van pathogenen
- Verschil tussen detectie en identificatie
Sessie 2 (namiddag)
- Classificatie (species, stam, cc, st, cgmlst)
- Persistentie vs passant
- Typeringsmethoden: wat is het, voor en nadelen, hoe toepasbaar in mijn bedrijf
- Klassieke typeringsmethodes (serotypering)
- Snelle typeringsmethoden (PCR en niet-PCR gebaseerd)
- Nieuwe technologieën (WGS, cgMLST, SNP)
- Toekomst WGS: op niveau van controle instanties en bedrijf
- Wetgeving en uitdagingen
Uiteraard is er ruimte voor interactie en vragen.
Er kan gekozen worden voor het volgen van 1 van deze sessies of allebei.
Sessie 1
9.30 - 10.00 u.: Onthaal van de deelnemers met koffie en thee
10.00 – 12.30 u.: Opleiding met korte pauze
12.30 - 13.30 u.: Vrije lunch
Sessie 2
13.00 - 13.30 u.: Onthaal van de deelnemers met koffie en thee
13.30 – 16.30 u.: Opleiding met korte pauze
- Dr. Geertrui Rasschaert, Senior onderzoeker microbiologie Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek (ILVO)
- Dr. Ellen Lambrecht, Onderzoeker microbiologie, Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek (ILVO)
Doelpubliek
Voedingssector
Interessant voor
Zaakvoerders, productiemanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, medewerkers van de kwaliteitsdienst, voedingsdeskundigen, consultants ...
Datum
Vrijdag 8 december van 10.00 tot 16.30 uur (aanmelden van de deelnemers vanaf 9.30 uur)
Locatie
De Punt
Kerkstraat 108
9050 Gent
Deelnameprijs
Het inschrijvingsgeld voor deze opleidingsdag bedraagt 245 euro (excl. 21% btw) / 296,45 euro (incl. 21% btw) en omvat:
- de deelname aan de twee sessies
- de documentatie
- de catering
Bespaar met KMO-portefeuille
Die Keure Opleidingen is erkend als gecertificeerd opleidingsinstituut. Daardoor kan u deze opleiding gedeeltelijk betalen met de subsidies die de Vlaamse Overheid toekent via de KMO-portefeuille. Indien u voldoet aan de criteria kan uw bedrijf tot 30% besparen op uw opleidingskost. Meer informatie? www.kmo-portefeuille.be
Het erkenningsnummer van die Keure Opleidingen is DV.O106345. Uw aanvraag bij de KMO-portefeuille moet gebeuren ten laatste 14 dagen na de opleiding. De deelnemer verbindt zich ertoe de regels gesteld door het Agentschap Ondernemen te respecteren.
Annuleren
Annuleren kan enkel binnen de 14 dagen na inschrijving, tenzij de opleiding binnen deze 14 dagen doorgaat, dan valt de einddatum van deze annulatie uiterlijk 5 dagen voor de opleidingsdatum. In geval er niet ingeschreven werd via webshop, wordt in dat geval steeds 15 euro aangerekend als annulatiekost. Kosteloos een vervanger aanduiden kan altijd.