Wij wensen u de nodige moed en sterkte om deze moeilijke periode door te komen. Ontdek hier welke maatregelen we nemen in de strijd tegen het coronavirus.
Herstructurering van de onderneming
U kan deze studievooravond ook volgen via livestream. Schrijf u hier in.
De vereniging BEGASOZ organiseert op 22 september 2020 een studievooravond met een meer praktijkgerichte invalshoek rond het concreet en actueel sociaalrechtelijk onderwerp "herstructurering van de onderneming".
Wanneer een onderneming beslist om tot herstructurering over te gaan, moet zij zich schikken naar een aantal nationale en internationale regels die de werknemers bescherming (zouden moeten) bieden.
BEGASOZ heeft voor deze studievooravond een aantrekkelijk en gediversifieerd programma samengesteld. Academici en advocaten delen hun inzichten in verband met diverse facetten van herstructurering en leggen steeds de link naar de praktijk.
Volgende onderwerpen komen achtereenvolgens aan bod:
- recente evoluties inzake collectief ontslag
- recente evoluties inzake overgang van onderneming
- gevolgen voor aanvullende pensioenen na overgang van onderneming
- gerechtelijke reorganisatie
- Alle deelnemers ontvangen op aanvraag een aanwezigheidsattest. :
- Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) : Ten laste genomen voor magistraten, gerechtelijke stagiaires en personeelsleden van de rechtelijke orde op voorwaarde van effectieve aanwezigheid
- Orde van Vlaamse Balies (OVB) : Erkend voor 3 punten
BEGASOZ (Belgisch Genootschap voor Arbeids- en Socialezekerheidsrecht) is de vereniging van professoren sociaal recht van alle Belgische universiteiten. De vereniging treedt op als spreekbuis voor de Belgische academische sociaal-juridische gemeenschap en organiseert regelmatig academische studiedagen.
Om tegemoet te komen aan een regelmatig weerkerende vraag, organiseert de vereniging op 22 september 2020 een studievooravond met een meer praktijkgerichte invalshoek rond een concreet en actueel sociaalrechtelijk onderwerp, nl. herstructurering van de onderneming.
De oorzaken van een herstructurering in een bedrijf zijn divers. Soms loopt het mis met de rendabiliteit of is er een vermoeden van toekomstige moeilijkheden op lange of op middellange termijn. Vaak is het ook een gevolg van strategische keuzes, zoals economische expansie, diversificatie van de ondernemingsactiviteiten of een fusie of splitsing van het bedrijf.
De gevolgen van een herstructurering zijn niet te onderschatten. Wanneer een onderneming beslist om tot herstructurering over te gaan, moet zij zich schikken naar een aantal nationale en internationale regels die de werknemers bescherming (zouden moeten) bieden.
BEGASOZ heeft voor deze studievooravond een aantrekkelijk en gediversifieerd programma samengesteld. Academici en advocaten delen hun inzichten in verband met diverse facetten van herstructurering en leggen steeds de link naar de praktijk.
Volgende onderwerpen komen achtereenvolgens aan bod:
- recente evoluties inzake collectief ontslag;
- recente evoluties inzake overgang van onderneming;
- gevolgen voor aanvullende pensioenen na overgang van onderneming;
- gerechtelijke reorganisatie.
Voorzitter: A.M. De Rieck, Afdelingsvoorzitter Arbeidsrechtbank Antwerpen
15.30 – 16.00 u.: Onthaal van de deelnemers met koffie en thee
16.00 – 16.10 u.: Verwelkoming door Petra Foubert, Hoogleraar UHasselt, Covoorzitter Begasoz
16.10 – 17.30 u.: Deel 1
- Recente evoluties collectief ontslag door Dieter Dejonghe, Advocaat Claeys&Engels
- Évolutions récentes en matière de transferts d’entreprises par Fabienne Kéfer, Professeur ordinaire à la faculté de droit, de science politique et de criminologie de l’ULiège, Voorzitter Begasoz
18.00 – 19.00 u.: Deel 2
- Aanvullende pensioenen na overgang van onderneming door Elke Duden, Advocaat CMS
- Gerechtelijke reorganisatie, i.h.b. het arrest Plessers door Johan Peeters, Hoofddocent UHasselt, Rechter in de Arbeidsrechtbank Antwerpen
- A.M. De Rieck, Afdelingsvoorzitter Arbeidsrechtbank Antwerpen
- Petra Foubert, Voorzitter van Begasoz, Hoogleraar UHasselt
- Dieter Dejonghe, Advocaat Claeys&Engels
- Fabienne Kéfer, Professeur ordinaire à la faculté de droit, de science politique et de criminologie de l’ULiège, Voorzitter Begasoz
- Elke Duden, Advocaat CMS
- Johan Peeters, Hoofddocent UHasselt, Rechter in de Arbeidsrechtbank Antwerpen
Doelpubliek
Advocaat, Magistratuur, Bedrijfsjurist, HR, Sociale sector
Interessant voor
advocaten, magistraten, bedrijfsjuristen, HR, vakbonden, werknemersorganisaties, werkgeversorganisaties, sociaal secretariaten, ....
Datum
Dinsdag 22 september 2020 van 16.00 tot 19.00 uur (onthaal van de deelnemers vanaf 15.30 uur met koffie en thee)
Locatie
Gerechtsgebouw Hasselt - grootste zittingszaal zaal 0.2 - gelijkvloers
Parklaan 25
3500 Hasselt
- Op wandelafstand van het station Hasselt
- Betalend parkeren kan in de parking van het station Hasselt
Meer informatie volgt bij bevestiging van uw inschrijving.
Deelnameprijs
Het inschrijvingsgeld voor deze studievooravond bedraagt 103,31euro (excl. 21% btw) / 125 euro (incl. 21% btw) en omvat:
- de deelname aan deze sudievooravond
- de documentatiemap
- de catering
BEGASOZ-leden betalen een voordeelprijs van 78,51 euro (excl. 21% btw) / 95 euro (incl. 21% btw).
Deelnemers aan opleidingen die specifieke noden hebben ten gevolge van bepaalde beperkingen inzake voeding – fysieke handicap - …, vragen we om dit vooraf kenbaar te maken. Zo kunnen we daar - in de mate van het mogelijke/redelijke - rekening mee houden zodat iedereen de vorming optimaal kan volgen.
Bespaar met KMO-portefeuille
Die Keure Opleidingen is erkend als gecertificeerd opleidingsinstituut. Daardoor kan u deze opleiding gedeeltelijk betalen met de subsidies die de Vlaamse Overheid toekent via de KMO-portefeuille. Indien u voldoet aan de criteria kan uw bedrijf tot 30% besparen op uw opleidingskost. Meer informatie? www.kmo-portefeuille.be
Het erkenningsnummer van die Keure Opleidingen is DV.O106345. Uw aanvraag bij de KMO-portefeuille moet gebeuren ten laatste 14 dagen na de opleiding. De deelnemer verbindt zich ertoe de regels gesteld door het Agentschap Ondernemen te respecteren.
Annuleren
Annuleren kan enkel binnen de 14 dagen na inschrijving, tenzij de opleiding binnen deze 14 dagen doorgaat, dan valt de einddatum van deze annulatie uiterlijk 5 dagen voor de opleidingsdatum. In geval er niet ingeschreven werd via webshop, wordt in dat geval steeds 15 euro aangerekend als annulatiekost. Kosteloos een vervanger aanduiden kan altijd.