Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Leestip: 5 geschiedenisboeken over alledaagse fenomenen

Mei ’68, de Eerste Wereldoorlog, de Guldensporenslag en de Franse Revolutie. Over elk van deze grote historische gebeurtenissen zijn hele bibliotheken vol geschreven. Maar minstens even interessant is ook de geschiedenis met een kleine ‘g’. Daarom geven we je 5 leestips over boeken die alledaagse aspecten van de geschiedenis belichten.

Geschiedenis van de dorst. Twintig eeuwen drinken in de Lage Landen

Geschiedenis van de dorst

De mens - zo stelt Plinius de Oudere al in de eerste eeuw - is het enige wezen dat drinkt ook als het geen dorst heeft… Maar wie dronk wat? En waarom? Water en bier voor de armen, wijn voor de rijken? Dit boek dompelt je onder in het drankverbruik van de Lage Landen. Het is bovendien een cultuurgeschiedenis met een unieke kijk op het dagelijkse leven van onze voorouders, hun materiële welstand en manier van denken.

Auteur: Raymond Uytven / Uitgever: Davidsfonds

Holy Shit!

holy shit

Van de geschiedenis van de dorst naar de geschiedenis van het toilet, het is maar een kleine stap. Wie is de uitvinder van het toiletpapier? Wanneer kwam de riolering? Wat doet dat urinoir op een sokkel in het museum? Hoe ging de Zonnekoning naar het toilet? Sinds wanneer stroomt er water uit de kraan? Vijftien schetsen over feces en urine, op logische wijze verbonden met onder andere de riolering, de toiletjuffrouw, cholera en het wonder van schoon drinkwater.

Auteur: Jaffe Vink / Uitgever: Prometheus

Een huis vol. Een geillustreerde editie van het dagelijks leven

Een huis vol

Waarom zijn we van alle specerijen op aarde zo gehecht aan zout en peper? Waarom hebben vorken vier tanden en niet drie of vijf? En wat doet die rij zinloze knopen op de mouwen van een colbert? Een huis vol doorgrondt de geschiedenis van deze en andere huiselijke vanzelfsprekendheden aan de hand van een reis door Brysons eigen huis, van de ene kamer naar de andere: de badkamer wordt de geschiedenis van de hygiëne, de keuken die van het koken, de slaapkamer die van seks, dood en slapen.

Auteur:  Bill Bryson / Uitgever: Atlas Contact

Lang leve de tv! 60 jaar televisie

lang leve de tv

Dit boek neemt je mee in de opwindende geschiedenis van zes decennia Vlaamse tv. Samensteller Fred Janssen verzamelde weetjes, anekdotes en verhalen van tientallen betrokken presentatoren, programmamakers en medewerkers achter de schermen: een trip die begint bij de zwart-witte wonderjaren van het nieuwe medium en eindigt met een hoopvolle blik op de toekomst. Met honderden verrassende foto’s en documenten uit de schatkamers van het VRT-beeldarchief en een overvloed aan geestige citaten.

Auteur: Fred Janssen / Uitgever: Kannibaal

Kwestie van konijnen. Verrassende verklaringen voor alledaagse gebruiken

kwestie van konijnen

Waarom is de paashaas een konijn? Wat hebben ooievaars met baby’s? Hoezo brengt 13 ongeluk? En waarom eten we eigenlijk met een vork? Ons dagelijkse leven zit vol verborgen kleine geschiedenissen van alledaagse gebruiken. In dit boek bundelen de auteurs de meest gestelde vragen aan LECA, het expertisecentrum alledaags erfgoed. Op een bondige, heldere en humoristische manier onderscheiden de auteurs feit van fictie. Een heerlijk boek over aprilvissen, rijke stinkerds en de kop van Jut.

Auteur: Laure Messiaen Emmie Segers / Uitgever: Davidsfonds/Infodok

Meer lezen over de alledaagse geschiedenis? Ontdek Janus!

Janus is een methode geschiedenis voor het secundair onderwijs. Eén van de krachtlijnen is dat het alledaagse het vertrekpunt vormt. Aan de hand van verhalen, authentieke bronnen en heel veel beeldmateriaal achterhalen leerlingen denkpatronenen levenswijzen op een activerende manier. 

LEES MEER OVER JANUS »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief