Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Hoe zal VBTL aansluiten bij de nieuwe eindtermen?

1 september 2019 gaan we in het eerste middelbaar met de nieuwe eindtermen en leerplannen aan de slag. Onze methode VBTL wordt volledig aangepast op basis van de nieuwe eindtermen.

Dit jaar verscheen de vernieuwde VBTL 1. Deze uitgave is geschikt zijn voor alle onderwijsnetten, er zijn dus geen aparte uitgaven meer voor het GO! en het katholiek onderwijs. VBTL 2 verschijnt in de zomer van 2020. 

De uitgaven worden niet alleen herwerkt zodat ze perfect aansluiten bij de nieuwe eindtermen, ze krijgen ook een nieuwe, frisse lay-out. Met de vernieuwde VBTL leggen we nieuwe accenten.

Nieuwe accenten

 • Al vanaf het eerste jaar starten we met statistiek. In het hoofdstuk ‘Data en onzekerheid’ bespreken we de verschillende soorten data en begrippen als gemiddelde, meridiaan, modus en variatiebreedte. Ook grafieken komen aan bod. Op de linkerpagina leggen we telkens uit hoe je ze tekent op papier en op de rechterpagina leggen we uit hoe je ze maakt met ICT.

 • We sluiten elk hoofdstuk af drie extra’s:
  • Vaardigheid in de kijker: we diepen een vaardigheid verder uit.
  • Wat moet je kennen en kunnen: een handige afvinkpagina voor de leerling om zich voor te bereiden op een grote toets of examen. We baseren ons hiervoor op de taxonomie van Bloom.
  • Herhalingsoefeningen: steeds drie bladzijden die je als herhalingstaak of toets kunt inlassen.

 • In de onderzoeksopdrachten onderzoeken de leerlingen eigenschappen en bouwen zelf een redenering op om de eigenschap te verklaren.

 • We integreren wiskunde in verschillende domeinen. We leggen bijvoorbeeld de link tussen wiskunde en aardrijkskunde, economie, techniek, ethisch-kritische maatschappij …

 • Elk hoofdstuk bevat enkele oefeningen waarvoor leerlingen hun volledige wiskunderugzak moeten gebruik. Om de oefening op te lossen, komt alle tot dan toe geziene wiskunde aan bod. Deze oefeningen worden aangeduid met een specifiek icoontje.

Bekijk hier enkele voorbeeldhoofdstukken en de inhoudstafels. 

Meer weten over de vernieuwde VBTL? 

CONTACTEER JE ADVISEUR »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief