Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

World Heritage Day: op virtuele rondreis in Groot-Brittannië

De afgelopen weken hebben we elk hoekje van ons huis (her)ontdekt. Al dat thuis zitten doet ons soms vergeten dat er naast onze eigen stek nog zo veel mooie plekken zijn in de wereld. Hoewel reizen en uitstappen nu even niet mogelijk zijn, kan het zeker geen kwaad om te dromen over mooie bestemmingen die jij en je leerlingen ooit nog willen bezoeken. World Heritage Day op 18 april geeft jullie alvast een duwtje in de goeie richting door bijzondere plaatsen en monumenten in de kijker te zetten.

Werelderfgoed staat voor cultureel of natuurlijk erfgoed dat UNESCO als onvervangbaar, uniek en waardevol eigendom van de hele wereld heeft erkend. Hoewel de bestemmingen dus voor de hele wereld van belang zijn, is elk land bijzonder trots op zijn eigen stukjes werelderfgoed. Je zou kunnen zeggen dat ze zelfs symbool staan voor het land, en tegelijk voor de cultuur en taal van dat land. Als leerkracht Engels haal je daarom zeker je hart op bij een les over de World Heritage in Groot-Brittannië. Maar ook van thuis uit kan je jouw leerlingen even meenemen in de Britse cultuur en natuur …  En dat tijdens een virtuele reis naar zes Britse bestemmingen die de titel van werelderfgoed kregen! Off we go 🗺️ 💻

 

worldheritage_jurassic_coast

Destination 1: Jurassic Coast

We starten onze rondreis in het zuidwesten van Engeland, de natuur in! We trekken onze denkbeeldige wandelschoenen aan, want deze prachtige 185 miljoen jaar oude kustlijn is enorm geliefd bij wandelaars. Langs de wandelpaden van Jurassic Coast geniet je 150 kilometer lang van baaien, stranden en oude kliffen. Een stukje ruige natuur met een belangrijke geologische waarde.

 

worldheritage_bath

Destination 2: Bath

We rijden richting noorden om na de gezonde zeelucht de stadssfeer van Bath op te snuiven! The city of Bath ligt in het graafschap Somerset, een zuidwestelijk deel van Engeland. In deze stad vind je historische gebouwen uit verschillende tijdperken, een bijzondere eigenschap waaraan Bath zijn status als werelderfgoed dankt. Het ene moment verken je een middeleeuwse abdij, daarna loop je langs een Romeins badhuis en verderop bewonder je dan weer stijlvolle 18de-eeuwse gebouwen. Naast de veelzijdige architectuur heeft Bath ook een groen uitzicht dankzij de vele heuvels en het landschapspark Prior Park.

 

worldheritage_stonehenge

Destination 3: Stonehenge

We trekken verder naar een van de meest iconische erfgoedsites van Engeland: Stonehenge. Dit is een van de prehistorische locaties bij de stad Amesbury in het graafschap Wiltshire in de zuidelijke helft van Engeland. De hoge en beroemde steencirkel van grote, primitief bewerkte stenen bevindt zich op een relatief vlak plateau met de naam Salisbury Plain. Iets noorderlijker vind je ook Avebury Henge, de grootste steencirkel ter wereld qua omtrek. Stonehenge en Avebury Henge behoren tot de geheimzinnigste plekken ter wereld. Tot op vandaag is het namelijk een groot mysterie door wie, waarom en hoe deze zware stenen op deze plaatsen zijn opgesteld in de vorm van een cirkel.

 

worldheritage_maritime_greenwich

Destination 4: Maritime Greenwich

Van het mysterieuze verleden reizen we door naar een van de populairste steden van onze tijd: Londen. Het oostelijke stadsdeel Greenwich heeft namelijk een groot maritiem verleden dat je kan ontdekken in het National Maritime Museum. Bij de naam Greenwich gaat er in je hoofd misschien nog een belletje rinkelen, want ook voor de wetenschap is deze plek heel belangrijk geweest. De meridiaan van Greenwich die door het Koninklijk Observatorium in Greenwich loopt, werd in 1884 namelijk als basis of internationale nulmeridiaan voor de wereldwijde tijdsmeting  gekozen.

 

worldheritage_the_english_lake_district

Destination 5: The English Lake District

Na een portie wetenschap en cultuur is het tijd om tot rust te komen in de natuur. We gaan een heel stuk verder naar het noordwesten om de wondermooie meren van het Engelse Lake District in ons op te nemen. Deze bergachtige omgeving is al decennia lang een nationaal park en werd in juli 2017 ook als werelderfgoed erkend. Het idyllische landschap vormde in de 18e eeuw een belangrijke inspiratiebron voor beroemde romantische dichters en schilders. Geen wonder, als je ziet hoe mooi de bergen in het water weerspiegelen. Het Lake District telt veel bergen en meren, maar behoudt zijn open karakter eigenlijk ook dankzij de mens. De bewoners hebben hun schapen namelijk jarenlang de heuvels van het district laten begrazen, wat heeft bijgedragen aan het prachtige uitzicht dat we er nu hebben.

 

worldheritage_forth_bridge

Destination 6: Forth Bridge

We beëindigen onze virtuele rondreis op een symbolische manier. We blijven omhoog gaan tot we aan de indrukwekkende Forth Bridge komen. De rode spoorwegbrug brengt ons over de Firth of Forth en verbindt de hoofdstad van Schotland Edinburgh met het raadsgebied Fife. Parallel aan deze brug staat een gewone autobrug, wat de unieke vorm en kleur van de Forth Bridge extra doet opvallen. Symbolisch staan bruggen voor een verbinding met elkaar. Het contact tussen twee groepen, het uitwisselen van gedachten en ervaringen, het samenbrengen van wie eerst ver uit elkaar stond. En laat dat nu het gevoel zijn dat we jou een jouw leerlingen in deze uitzonderlijke periode willen meegeven: Laat corona de brug tussen elkaar, tussen landen en tussen culturen niet (nog meer) vervallen, maar net versterken! Bruggen slaan en er samen uitkomen is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. En wie weet, bezoeken we dan binnenkort weer mooie bestemmingen in real life. En dat gewoon gezellig samen ✌️

 

Cultuur en (virtuele) reizen zijn een uitstekende manier om je klas warm te maken voor Engels. Daarna is het aan jou om ze ook de liefde en vaardigheden voor de Engelse woordenschat, grammatica en taalstructuren te laten ontdekken. Dat kan met Shuffle: onze hedendaagse methode Engels voor de 1e graad A-stroom en de 2e en 3e graad ASO. Shuffle 1, 2 en ½ werden herwerkt en sluiten helemaal aan bij de nieuwe eindtermen. Ook Shuffle 3 en 4 werden herwerkt en bevatten heel wat nieuw lesmateriaal en frisse opdrachten.


Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief