Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Kinderwoord en Woord van het Jaar 2018

Over een rijk vocabularium beschikken is een mooie meerwaarde. Dat krijg je niet alleen door veel te lezen en goed op te letten in de lessen Nederlands ;), maar ook door de actualiteit te volgen. Hou je leerlingen up-to-date en trakteer hen af en toe op een leuk taalnieuwtje. Kennen ze het Kinderwoord en het Woord van het Jaar al?

Kinderwoord van het Jaar 2018

Welk woord verkozen de kids tot Kinderwoord van het Jaar? Het winnende woord is geworden… ‘boeie’! Doet het niet meteen een belletje rinkelen? Maak je geen zorgen, je bent zeker niet alleen. Het betekent zoveel als ‘wat maakt dat uit?’.

Doet het bij jou net wel een belletje rinkelen? Dat kan, want in 2011 verkozen de kinderen het woord ‘boeieeeeuh’ ook al tot het Woord van het Jaar. Het heeft intussen wel een betekenisverschuiving ondergaan, want toen betekende het nog ‘saai’. ‘Boeie’ haalde het dit jaar van het bijna even populaire ‘chill’. 

Woord van het Jaar 2018

Moordstrookje’ is het Woord van het Jaar 2018. Een moordstrookje is de benaming voor een gelijkgronds fietspad dat zich vlak naast de rijbaan bevindt. Een groot gevaar voor de fietsers, met andere woorden. De duistere betekenis erachter geeft de bekroning tot Woord van het Jaar een dubbel gevoel. Zeker als je weet dat het om een nek-aan-nekrace ging met het veel positiever geconnoteerde ‘mangomoment’. Dat woord verwijst naar een scène uit het programma ‘Via Annemie’ waarbij Annemie Struyf een mango meebracht voor een patiënte. De vrouw apprecieerde die kleine geste enorm en het aangrijpende moment ontroerde duidelijk ook de kijkers thuis. We kunnen het woord het best omschrijven als een ‘onverwachte attentie die van grote waarde is voor een patiënt’ (Van Daele).

Welk woord zouden jouw leerlingen verkiezen?

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief