Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

10 wiskundige films die je moet gezien hebben

Geen betere manier om bij je leerlingen de interesse in wiskunde aan te wakkeren dan met een film. Deze tien wiskundig getinte films zijn onze favorieten.

Staat jouw favoriete wiskundefilm niet in dit lijstje? Stuur een mailtje naar educatief@diekeure.be.

The Man Who Knew Infinity  (2015)

The Man Who Knew Infinity vertelt het verhaal van Srinivasa Ramanujan (Dev Patel uit Slumdog Millionaire). Deze autodidactische wiskundige werkt zich dankzij zijn uitzonderlijk talent op uit de armoede en krijgt een beurs voor de Britse Universiteit van Cambridge. De stijve Britse professoren hebben het moeilijk met zijn intuïtieve benadering van het vak, maar beetje bij beetje groeit Ramanujan tot een pionier op het gebied van wiskundige theorieën.

X + Y (2014)

De licht autistische tiener Nathan (Asa Butterfield) trekt zich na de plotselinge dood van zijn vader terug in zijn eigen wereld. Met liefde en genegenheid kan hij niet overweg, het enige dat hij begrijpt is wiskunde. Zijn leraar, Mr. Humphreys, ontdekt Nathans talent voor cijfers en bezorgt hem een plek in de Britse ploeg voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Als lid van een team, dat ook nog eens een grote kans heeft de Olympiade te winnen, lijkt Nathans leven voorgoed te veranderen.

21 (2008)

Ben Campbell (Jim Sturgess) is een schuchtere, briljante student aan het M.I.T. Om zijn studie te betalen trekt hij met enkele studenten naar Las Vegas, waar ze met hun wiskundekennis de casino’s proberen verslaan.

Moneyball (2011)

Alles lijkt van kwaad naar erger te gaan voor het baseballteam Oakland Athletics.  Manager Billy Beane (Brad Pitt) neemt de controversiële beslissing om een wiskundige als assistent aan te nemen in de hoop het team naar de overwinning te leiden. Wat kan statistiek betekenen voor een sport die tot dan toe beheerst werd door fysieke kracht en intuïtie?

Fermat’s room (2007)

In deze Spaanse thriller zitten drie wiskundigen en een uitvinder vast in een kamer die ze enkel kunnen verlaten door een raadsel op te lossen. Ondertussen wordt de kamer beetje bij beetje kleiner. Zullen de bollebozen het probleem oplossen voor ze verpletterd worden.

Good Will Hunting (1997)

Een Oscar-winnende klassieker die niet in ons lijstje kan ontbreken. Will Hunting (Matt Damon) werkt als schoonmaker in een prestigieuze school. Op een dag blijkt dat deze vechtersbaas een uitzonderlijk talent voor wiskunde heeft. Een leraar wil koste wat het kost dit talent uitbouwen.  Maar dan moet Will eerst het verleden achter zich laten.

Pi (1989)

Deze thriller gaat over de jonge wiskundige Max Cohen (Sean Gullette), die na een zonnesteek een dwangmatige obsessie heeft voor patronen in numerieke reeksen. Nadat hij ontdekt dat het universum en alles daarin uit spiralen is opgebouwd, krijgen meer mensen belangstelling voor zijn denkbeelden. Geleid door zijn neurose en waanbeelden vindt hij het getal dat de sleutel is om de wereld te begrijpen.

Stand and Deliver (1988)

Wiskundeleerkracht Jaime Escalante (Edward James Olmos) geeft les in Garfield High School. Tegen alle verwachtingen in slaagt hij er in een klas met probleemjongeren wiskunde bij te brengen.  

Rain man (1988)

Na de dood van zijn vader reist Charlie Babbitt (Tom Cruise) van LA naar Cincinnati om zijn erfenis op te halen. Hij ontdekt dat zijn broer Raymond, waarvan hij het bestaan niet afwist, het grootste deel van de erfenis krijgt. Raymond is autistisch, maar wel in staat om ingewikkelde wiskundige vraagstukken op te lossen. Charlie neemt Raymond mee naar Las Vegas om zijn wiskundeknobbel te misbruiken en zo geld te winnen bij Blackjack.

The Imitation Game (2014)

Deze film vertelt het levensverhaal van Alan Turing (Benedict Cumberbatch), een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings speelde een grote rol in het kraken van de Duitse Enigma-codes en geldt als de vader van de moderne computer.

Jullie suggesties

A beautiful mind 

A Beautiful Mind is een Amerikaanse film uit 2001 over het leven van de wiskundige John Forbes Nash jr., die aan schizofrenie leed. 

Proof

Proof gaat over de dochter, Catherine (Gwyneth Paltrow), van een briljant wiskundegenie (Anthony Hopkins), die de gave van haar vader heeft geërfd. 

Hidden figures

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse wetenschapsters Katherine Johnson en haar twee collega’s Dorothy Vaughan en Mary Jackson die allen werkten in de West Area Computing Unit van het NASA Langley Research Center. De West Area Computing Unit was een groep die uitsluitend uit vrouwelijke Afro-Amerikaanse wetenschappers bestond en een belangrijk aandeel had in de ruimtewedloop. 

Apollo 13

Apollo 13 was de vijfde bemande maanvlucht van de Amerikanen in 1970. Tussen aarde en maan ontploft echter een zuurstoftank waardoor een reis naar de maan met maanlanding uitgesloten was. De woorden van astronaut Jim Lovell zijn legendarisch: ‘Okay Houston, we’ve had  a problem’. De redding van de drie astronauten wordt de prioriteit. Door de schade aan het ruimtetuig moet ad hoc een plan B uitgerekend worden. En dat is op bepaald moment letterlijk wanneer astronauten en wetenschappers op de grond met potlood en papier aan het rekenen gaan. De module moet in een baan rond maan voldoende snelheid om dan terug naar de aarde te kunnen om dan onder  de juiste hoek de dampkring in te gaan. Voor wie er mocht aan twijfelen of parate, wiskundige kennis nodig is als je computer uitvalt.

 

Meer weten over onze methodes wiskunde?

nando logo Onze nieuwe methode Nando voor secundair onderwijs biedt vernieuwend en motiverend wiskundeonderwijs met een sterke focus op differentiatie.

ONTDEK NANDO »

 

vbtl
VBTL is een kwalitatieve methode met sterke handboeken én een ruim aanbod aan extra matriaal. 

ONTDEK VBTL »

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief