Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

“Wie veel chocolade eet, heeft meer kans op het winnen van een Nobelprijs!”

Het gebeurt wel vaker: fout interpreteren van statistieken. Zo berichtten heel wat nieuwssites in 2013 dat Britse neurologen na onderzoek concludeerden dat ‘hoge consumptie van chocolade zorgt voor meer Nobelprijswinnaars’. Hoera voor de Zwitsers, Britten en Belgen, want zij zijn de drie landen waar het meeste chocolade geconsumeerd wordt!

Een week later verscheen het onderzoek waarin men beweerde dat in landen waar meer melk gedronken wordt, er eveneens meer Nobelprijswinnaars zijn. Helaas voor ons (de Belgen), was het artikel een reactie op het eerste chocoladeartikel en wou men aantonen dat een verband niet noodzakelijk een oorzakelijk verband is. De hoeveelheid chocolade die dus in een land gegeten wordt, heeft niets te maken met het aantal Nobelprijzen in dit land.

Correlatie vs. causaliteit

Stop dus maar met die kilo’s chocolade en sloten melk (of nog beter, sloten chocolademelk). Jammer genoeg worden we er niet slimmer van. “Dit onderzoek is een prachtige illustratie om te laten zien wat er gebeurt als je een verband verwart met oorzaak en gevolg”, vertelt Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur van de Volkskrant.

We weten allemaal dat statistieken met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd moeten worden. Het verschil tussen correlatie en causaliteit wordt al te vaak over het hoofd gezien. “Dat is een vergissing die helaas veelvuldig wordt gemaakt, ook door wetenschappers die grote hoeveelheden factoren tegelijk bekijken. Je vindt dan al snel twee dingen die toevallig samen zijn toegenomen of afgenomen, ook als het helemaal niet voor de hand ligt dat het een het gevolg is van het ander. Chocolade eten is goed voor de gezondheid, heet het dan al snel. Of voor het winnen van een Nobelprijs, dat kan ook.", zegt Keulemans.

Knipoog

Franz Messerli, een van de chocoladeonderzoekers, vertelt aan de National Post dat het een onderzoek met een knipoog is: “De wetenschappers onder ons zullen zich onmiddellijk realiseren dat dit eigenlijk een grap is.” Volgens Messerli onderstreept dit vooral de feilbaarheid van wetenschappelijk onderzoek en dat de relatie tussen oorzaak en gevolg "in geen geval overtuigend is".

Meer weten over onze methodes wiskunde?

nando logo Onze nieuwe methode Nando voor secundair onderwijs biedt vernieuwend en motiverend wiskundeonderwijs met een sterke focus op differentiatie.

ONTDEK NANDO »

 

vbtl
VBTL is een kwalitatieve methode met sterke handboeken én een ruim aanbod aan extra matriaal. 

ONTDEK VBTL »

 

 

Bron: Vector 16, De Volkskrant

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief