Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Pidag: wiskunde en meer!

Wiskundegoeroes en math lovers kunnen op 14 maart hun < 3 ophalen want het is weer tijd voor pidag. Een dag in het teken van de iconische constante 3,14159 … die het leven mooier, praktischer en berekenbaarder maakt. Maar wist je dat je ook in andere vakken iets leuks kunt doen rond het getal π? Wij geven inspiratie!

Wiskunde met π

De rol en het nut van pi leren begrijpen en gebruiken, dat doe je natuurlijk in de wiskundeles. Schenk het getal op pidag dan ook de aandacht die het verdient door er het lesonderwerp van te maken. In de onderstaande lesvideo van onze wiskundemethodes VBTL en Nando leren je leerlingen onder andere hoe je π op de getallenas tekent.

Grieks

Naast de wiskundige betekenis heeft het symbool van pi ook een talige betekenis: het is namelijk de zestiende letter van het Griekse alfabet die wordt uitgesproken als onze letter p. Voor leerlingen die (Oud-)Grieks studeren is het dan ook een leuke oefening om een tekst te vertalen met lekker veel woorden die beginnen met π. Laat hen de woorden onderstrepen en hun naamval en functie verklaren: wie de meeste juiste antwoorden geeft, wint een zakje πaaseitjes: Παρακαλω! 😉


pidag grieks

ICT

Geef je ICT? Dan is pidag voor jou het moment om je leerlingen kennis te laten maken met een naamgenoot: de Raspberry Pi. Deze minicomputer is ideaal om in de klas te laten zien wat er allemaal in een gewone computer zit, maar dan in een veel kleiner formaat. Zo maak je abstracte thema’s zoals programmeren en het ontwerpen van digitale artefacten toch een heel stuk concreter.

logo Enter

ONTDEK ONZE METHODE ICT »pidag ICT

Chemie

Naast een getal en een letter is π ook het grafische symbool voor een soort chemische binding in de organische chemie, namelijk voor een π -binding of pi-bond. Deze binding is een vorm van covalente binding tussen twee atomen, meestal tussen koolstofatomen in onverzadigde verbindingen. In het teken van pidag is het dan ook leuk om een chemieles over deze zijdelingse overlap van p-orbitalen in te plannen.


pidag chemie

Engels

Ook in Engels kun je de les in een leuk π-jasje steken. Als je het symbool uitspreekt in het Engels, hoor je namelijk een woord dat naast een getal ook iets lekkers kan betekenen: pie. Een les rond het Engelse woord voor taart is dan ook een originele manier om pidag te vieren during English class. Snijd bijvoorbeeld het thema instructieve tekstsoorten aan via een taartrecept en daarna ook een taart zelf 😉.

logo Crisp

ONTDEK ONZE NIEUWE METHODE ENGELS »pidag engels
Beeld

Tot slot kun je ook heel creatief en visueel zijn met pi in de les beeld. Van het getal kun je namelijk heel mooie skylines maken! Hoe? Neem cursusbladen met vierkante hokjes of verdeel zelf een blad aquarel- of tekenpapier in hokjes. Leg het blad verticaal of horizontaal en kleur van onder naar boven een aantal vakjes in het zwart volgens de cijfervolgorde in het getal pi. Begin dus met 3 hokjes, daarna 1, 4, 1, 5 ... tot je het einde van je blad bereikt hebt. Geef de achtergrond tot slot de typische kleuren van een zonsondergang. Extra leuk bij deze opdracht is dat je verschillende materialen kan gebruiken: pandakrijt, kleurpotlood, aquarelverf ...

logo Zap

ONTDEK ONZE METHODE BEELD »
pidag beeld

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief