Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Is 0 flauwekul?

Iedereen kent en gebruikt het getal 0 maar velen denken er niet verder over na. Hoelang bestaat het cijfer al? Waarvoor gebruikte men het getal 0? Zorgde het voor de ontwikkeling van de wiskunde?

In 1881 ontdekten enkele landbouwers uit Pakistan een oud manuscript. Een document, bestaande uit 70 pagina’s gemaakt uit berkenhout, leek een leerboek te zijn voor boeddhistische monniken. Nu het na al die tijd voor de eerste keer is gekoolstofdateerd blijkt het niet uit de 9e eeuw afkomstig te zijn maar af te stammen uit 383 tot 224 voor Christus. Wat wil zeggen dat dit de oudste nul is dat we kennen!

Getallen bestaan om dingen te tellen. Logisch dat toen er nog niets was om te tellen, dit helemaal niet nodig was. En hoewel het getal 0 als ketterij werd beschouwd, heeft het gezorgd voor de start van onze échte wiskunde en is het de grondslag van onze technologische wereld van deze tijd.

Er zijn heel wat andere weetjes over het getal 0. Ken jij deze al? 

  • 0 is het enige getal dat niet wordt vertegenwoordigd door Romeinse cijfers
  • Dankzij 0 werden honderd-en duizendtallen mogelijk
  • 0 brengt ons tot in het oneindige
  • Ons woord "cijfer" is afkomstig van het Arabische sifr, dat "nul" betekent
  • Het getal 0 is zowel positief als negatief in België. In Nederland is dit eerder niet negatief en niet positief
  • De Maya’s hadden een aparte godheid voor het getal 0
  • De waarde 0,0,0,0 komt in de CMYK-kleurcodering overeen met wit. Dit komt doordat elk van de vier kleuren 0% op het witte papier wordt gedrukt;
  • In de geneeskunde staat 0 voor een bloedgroep.

Wil je graag meer weten over wiskunde?

Onze methodes wiskunde bieden je de mogelijkheid om je leerlingen op een goede, eenvoudige manier wiskunde aan te leren.  

Methode Nando

nando logo Onze nieuwe methode Nando voor secundair onderwijs biedt vernieuwend en motiverend wiskundeonderwijs met een sterke focus op differentiatie.

ONTDEK NANDO »

Methode VBTL

vbtl
VBTL is een kwalitatieve methode met sterke handboeken én een ruim aanbod aan randproducten. Wist je trouwens dat VBTL dit schooljaar (2017-2018) 20 jaar bestaat

ONTDEK VBTL »

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief