Wij wensen u de nodige moed en sterkte om deze moeilijke periode door te komen. Ontdek hier welke maatregelen we nemen in de strijd tegen het coronavirus.
Een imaginaire decatlon
Naar aanleiding van de Olympische zomerspelen van 2012 in Londen, maakte Lieven Scheire een grappig filmpje, waarin hij uitlegt hoe hij de medaille voor de tienkamp in de wacht zou kunnen slepen. Leuk voor de les wiskunde!
Je kunt het filmpje bij verschillende lesonderwerpen gebruiken, zoals modelleren met lineaire en exponentiële functies, machten met rationale coëfficiënten of complexe getallen. Om alles helemaal te begrijpen moeten de leerlingen iets meer dan de basisleerstof over complexe getallen kennen, maar dat belet niet om het filmpje in de klas te gebruiken. Je kunt die uitbreiding heel beknopt illustreren.
Het puntensysteem bij de tienkamp
Bij de tienkamp of decatlon moeten de atleten in twee dagen tijd tien atletieknummers afleggen: 100 m hardlopen, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 m hardlopen, 110 m horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en 1500 m hardlopen. Bij elke discipline kunnen er punten verdiend worden en diegene die na twee dagen de meeste punten heeft verzameld, wint de tienkamp.
De International Association of Athletics Federations (wereldatletiekbond) legt het systeem van de puntentelling vast. En dat is niet zo eenvoudig: een tijd op de 100 m vergelijken met een hoogte gesprongen bij het polsstokhoogspringen is als appelen met peren vergelijken.
De tienkamp staat sinds de zomerspelen van 1912 op het programma en sindsdien zijn al verschillende puntentellingen gebruikt. Deze systemen kunnen mooi gebruikt worden om het modelleren met lineaire en exponentiële functies te illustreren.
Het artikel werd geschreven door Uitwiskeling.
Ontdek meer leuke thema's en lesideeën voor de les wiskunde met VBTL & Nando
.png)
Van Basis tot Limiet (VBTL) is een totaalmethode wiskunde voor de 1e graad A-stroom en 2e en 3e graad ASO, TSO en KSO. VBTL laat verschillende onderwijsstijlen en didactische aanpakken toe en stelt de expertise van de leerkracht centraal.
Nando is onze nieuwe wiskundemethode met pit. De methode is geschikt voor de 1e graad A-stroom en voor de 2e en 3e graad ASO, TSO en KSO. Nando biedt vernieuwend en motiverend wiskundeonderwijs aan met een sterke focus op differentiatie.
Meer interessante wiskundeartikels lezen?
Abonneer je gratis op Vector. Vector is een tijdschrift voor wiskundeleerkrachten in het secundair onderwijs. Het is een magazine boordevol interessante lectuur met bijdragen van onder andere VVWL, Uitwiskeling, de Vlaamse Wiskunde Olympiade, het GeoGebra Instituut en nog veel meer.