Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Voor leerlingen

Modules

2e graad

Voor het 3e jaar bevat Krass twee modules, vanaf het 4e jaar zijn er vier modules per leerjaar. De modules worden gebundeld in een handige ringmap. Elke module focust op één specifieke tekstsoort. De papieren modules bevatten het klassikaal materiaal dat de leerlingen uitgebreid bewerken en verwerken. 

Identieke uitgaven D- en D&A-finaliteit

Het materiaal van Krass voor de 2e graad kan zowel in de D-, als in de D&A-finaliteit ingezet worden. Dit betekent dat het pakket modules voor beide finaliteiten identiek is. Waarom maakten we deze keuze?

  • De eindtermen en leerplannen voor Duits verschillen in beide finaliteiten weinig tot niet.
  • Beide modules zijn hierdoor perfect aangepast op de eindtermen en leerplannen voor de leerlingen uit de D-finaliteit die moderne talen volgen.
Inzetbaar voor alle opties Duits in de D-finaliteit

Krass voor de 2e graad voorziet twee modules die inzetbaar zijn voor elk van de drie opties Duits:

  1. Een school biedt het voorgestelde aantal lestijden Duits aan vanaf het 4e jaar in de 2e graad (2 lestijden per week)
  2. Een school biedt het voorgestelde aantal lestijden Duits aan vanaf het 3e jaar in de 2e graad en splitst daarom de twee graaduren over het 3e en het 4e jaar (1 lestijd per week in het 3e jaar en 1 in het 4e jaar)
  3. Een school kiest vanaf het 3e jaar voor een extra uur Duits bovenop het voorgestelde aantal lestijden in de 2e graad (1 lestijd in het 3e jaar en 2 lestijden in het 4e jaar)
Richting Moderne talen

Ondanks de weinige verschillen in de eindtermen voor Duits, moeten leerlingen uit de Moderne talen bepaalde cesuurdoelen behalen, wat niet zo is voor leerlingen in de D&A-finaliteit. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de datief en de comparatief, die in de modules 3 en 4 van Krass 4 aan bod komen, dus sowieso in het 4e jaar. Die cesuurdoelen worden in de modules duidelijk aangegeven met een picto.

Om een antwoord te bieden aan de verschillende opties, bieden we de modules voor het 4e jaar (in totaal 4 modules) aan per set van twee: 3&4 en 4&6. 

Online materiaal

Naast de modules op papier biedt Krass ook nog heel wat online materiaal om verder te verdiepen of te remediëren. 

Overzicht modules per jaar 

Overzicht modules D-finaliteit Moderne talen

D&A-finaliteit

 

3e graad

Voor de derde graad hebben we nog niet voldoende zicht op de inhoud van de leerplannen. Voorlopig kunnen we dus nog niet beslissen of het pakket modules voor het 5e en 6e jaar ook identiek zal zijn voor de D- en de D&A-finaliteit.

Vademecum

Het vademecum bundelt alle theorie en het begrippenkader per graad:

  • Taalsysteem
  • Strategieën
  • Tekstkenmerken en communicatiemodel

In de modules verwijzen we systematisch naar het vademecum.

Online oefeningen

Op POLPO vind je een uitgebreid aanbod digitale oefeningen. 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief