Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Waar komt de naam maart vandaan?

Verjaar je in de maand maart? Leuk! Maar waar komt de naam maart vandaan?

De namen van de maanden komen uit de Romeinse tijd. Ze zijn genoemd naar goden, keizers en getallen. Wist je trouwens dat de Romeinse kalender oorspronkelijk maar 10 maanden telde en het jaar begon met de maand maart? Na de laatste maand van het jaar, december, volgde een naamloze winterperiode. Deze twee maanden kregen in de zevende eeuw voor Christus de namen januari en februari. Pas later werd januari de eerste maand van het jaar. 

 • Januari: genoemd naar Janus, god van doorgangen, poorten en in- en uitgangen. Ook werd Janus gezien als god van het begin en het einde, en van de overgang van oud naar nieuw. Janus wordt meestal afgebeeld met twee gezichten: een dat naar voren kijkt (naar de toekomst) en een dat naar achteren kijkt (naar het verleden).

 • Februari: komt van het Latijnse februare, dat 'reinigen' betekent. Letterlijk betekent het 'de maand van het reinigingsfeest'. In deze laatste maand van het oude Romeinse jaar, bracht men reinigingsoffers.  

 • Maart: genoemd naar Mars, god van de oorlog. Waarschijnlijk noemde men deze maand zo omdat in het voorjaar de strijd terug kon beginnen, aangezien die in de winter stil lag. De vernoeming naar Mars kan ook te maken hebben met het feit dat hij oorspronkelijk god van de vegetatie was.
   
 • April: de herkomst van deze maand is onzeker. De Latijnse benaming is aprilis, deze kan komen van een Etruskisch woord dat uiteindelijk teruggaat op de naam Aphrodite (godin van de liefde). Een tweede mogelijkheid is een verband met aperire, dat 'openen' betekent, ter aanduiding van de ontluikende natuur. Ook ziet men een verband met apricus, Latijn voor 'door de zon beschenen'.
   
 • Mei: genoemd naar Maia, in de Romeinse mythologie de moeder van Mercurius, maar oorspronkelijk godin van de groei. Een andere mogelijkheid is dat de maand genoemd is naar de god Jupiter Maius, die groeikracht brengt. De namen Maia en Maius gaan beide terug op maior, wat 'groter' betekent.
   
 • Juni: genoemd naar Juno, beschermgodin van de vrouw, het huwelijk en de geboorte.
   
 • Juli: Gaius Julius Caesar noemde in 44 voor Christus zijn geboortemaand naar zichzelf. De maand heette oorspronkelijk quintilis 'vijfde', omdat het de vijfde maand van het jaar was (dat in maart begon).
   
 • Augustus: genoemd naar keizer Augustus (letterlijk 'de verhevene'), de eerste keizer van het Romeinse Rijk. In deze maand haalde hij zijn belangrijkste overwinningen en werd hij consul. In 8 voor Christus stemde Augustus ermee in om de zesde maand van het jaar, die tot dan toe sectilis/sextilis ('zesde maand') heette, voortaan augustuste noemen. Dat Augustus ook in augustus overleed, is toeval.
   
 • September: komt van septem ('zeven'). Deze maand was oorspronkelijk de zevende maand van het Romeinse jaar.
   
 • Oktober: komt van octo 'acht'.
   
 • November: komt van novem 'negen'.
   
 • December: komt van decem 'tien'.

Wil je nog meer geschiedenis beleven in de klas? Neem een kijkje in onze geschiedenismethode Janus.

NEEM EEN KIJK IN DE METHODE  »

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief