Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Kussen onder de maretak: waar komt de traditie vandaan?

Mariah Carey, Justin Bieber en heel wat andere artiesten hebben het in hun kerstliedjes over 'kissing under the mistletoe'. Kussen onder de maretak is een romantische traditie tijdens de gezelligste periode van het jaar. Maar hoe is die traditie eigenlijk ontstaan?

De Noorse legende van Baldr

Maretak wordt beschouwd als een symbool van vruchtbaarheid, omdat de plant het hele jaar door groen blijft, zelfs in de winter. Maar er schuilt meer achter de traditie: ze is gebaseerd op een Noorse legende.

Baldr, een jonge god, had een droom die voorspelde dat iemand hem zou vermoorden. Daarom liet zijn moeder Frigg alle mensen, dieren én planten een belofte afleggen om hem geen kwaad te doen. Maar onruststoker Loki merkte op dat de maretak de belofte niet had afgelegd. Hij wou Baldr doden en besloot daar gebruik van te maken. Hij maakte een pijl van de maretak en liet Höôr, Baldrs blinde broer, die afschieten op Baldr. Zo doodde Höôr nietsvermoedend zijn eigen broer.

Baldrs moeder ging kapot van verdriet en haar tranen veranderden in witte besjes die aan de maretak groeiden. Ze wou dat de maretak niet meer als wapen zou dienen, maar net als symbool van liefde en vrede. Daarom gaf ze iedereen die onder een maretak liep een kus.

Merry Kissmas!

maretak

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief