Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Internationale vrouwendag

 

 “For most of history, Anonymous was a woman.”

 

Met deze quote verwees de schrijfster Virginia Woolf (1882-1941) naar hoe vrouwen gedurende de geschiedenis heel lang onzichtbaar en onbelangrijk waren. Of dat echt zo was, daar bestaat nog steeds discussie over. Een interessante quote om je klas tijdens geschiedenis eens voor te leggen: zijn je leerlingen het eens met deze uitspraak?
Historische bronnen
 

 

Is het zo dat er tot de 19e eeuw geen historisch materiaal te vinden was van en over vrouwen? Nee, dat was er wel. Maar om ze te ontdekken, hadden we eerst een andere mentaliteit en kijk op de wereld nodig.

In de 19de eeuw heerste de maatschappelijke visie dat vrouwen niet in staat waren tot politiek. Alles wat vrouwen schreven of geschreven hadden, kreeg simpelweg geen aandacht. Dat veranderde pas in de 20ste eeuw. Stakingen tegen slechte arbeidsomstandigheden voor vrouwen zorgden voor een ommekeer. Bewegingen die opkwamen voor vrouwenemancipatie, stemrecht en gelijkheid riepen uiteindelijk zelfs een speciale dag voor vrouwen in het leven.

Vanaf 1911 vieren we namelijk elk jaar Internationale Vrouwendag op 8 maart. Een dag in het teken van de strijd die ervoor gezorgd heeft dat vrouwen vandaag een stem hebben én die even duidelijk kunnen laten horen als mannen. Dat vrouwen vandaag zichtbaarder dan ooit zijn in onze maatschappij, is waar. En die anonieme bronnen? Die krijgen vandaag de vrouwelijke naam die ze altijd al hebben en de waardering die ze verdienen! 💁‍♀️🌟

Zin om 8 maart origineel te vieren? Dan is de film Little Women een mooie en toepasselijke manier om dat te doen. De film speelt vanaf februari in de zalen en beschrijft hoe vier jonge vrouwen zelf hun leven bepalen en hun dromen najagen, en dat zelfs in de jaren 1860.

Alvast een fijne Vrouwendag! 🤗

Internationale Vrouwendag

Ben je als geschiedenisleerkracht op zoek naar manieren om de aandacht van je leerlingen meteen te grijpen? Met onze methode Janus daag je je leerlingen uit om actief mee te denken over boeiende vraagstukken.

MEER OVER JANUS »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief