Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Historische fouten in de film 'Pearl Harbor'

Pearl HarborEen historisch moment die bij iedereen wel bekend is, is de verrassingsaanval op Pearl Harbor. Onder leiding van Isoroku Yamamoto viel de Japanse Marine de marinebasis Pearl Harbor in Hawaï aan. Deze feiten gebeurden op een zondagochtend 7 december 1941. Het doel van de Japanners was hier voornamelijk de vloot van de Amerikanen weg te krijgen zodat ze gemakkelijk de Pacifische Oceaan konden bevaren. Ongeveer 2400 Amerikaanse militairen kwamen om het leven, 1300 waren gewond. Deze enorme aanval zorgde ervoor dat de VS deelnam aan de tweede wereldoorlog.

Om deze historische gebeurtenis de dag van vandaag in de kijker te zetten, kwam in 2001 de film ‘Pearl Harbor’ uit, geregisseerd door Michael Bay. Jammer genoeg zitten er in de film enkele historische fouten.

  1. Het personage van Ben Affleck speelt in de film bij de Eagle Squadron van het Britse leger. Dit was niet mogelijk, leden van de Amerikaanse luchtmacht mochten niet bij dit eskadron. Burgers kregen hiervoor wel de toelating indien ze lid werden van Royal Air Force (RAF).
  2. Op het vliegtuig waarmee Ben Affleck vliegt, staan de letters RF afgebeeld. Deze staan voor het Poolse Vecht Eskadron terwijl Ben Affleck’s personage in een Brits vliegtuig vloog.
  3. Oorlogsschepen werden gebruikelijk in grijs geverfd, dit om iets meer gecamoufleerd te zijn. In de film is echter het schip de Queen Mary geverfd in de opvallende kleuren rood, zwart en wit.
  4. De geldbiljetten die in de film voorkomen zijn dollarbiljetten waarop HAWAII gedrukt staat. Dit is historisch niet correct omdat deze biljetten pas in juli 1942 gebruikt werden. Als voorzorg dat er wederom een aanval aankwam. De biljetten zouden illegaal verklaard worden als de Japanners weer zouden binnenvallen.
  5. Doorheen heel de film roken de personages Marlboro Lights sigaretten. In realiteit was dit niet mogelijk. Sigaretten van Marlboro verschenen pas in 1972 in de Verenigde Staten.
  6. Door het lage vermogen en bereik van de radio’s in vliegtuigen kon er onmogelijk afgeluisterd worden. Toch is er in de film een scene te zien waarbij mensen proberen het gebrabbel te ontcijferen.

Heb jij nog historische fouten ontdekt in de film Pearl Harbor? Of misschien in een andere film?

janus 4
Ontdek meer historische fouten in films dankzij onze geschiedenismethode Janus. Leerlingen behandelen niet enkel foto en tekst vragen, er wordt effectief een verband gezocht tussen het verleden en nu.

De methode Janus biedt je een actieve methode geschiedenis voor de 1e en 2e graad. Ook het 5e jaar ASO en TSO is beschikbaar en tegen volgend schooljaar is de hele reeks klaar!Janus brengt vernieuwing. Niet louter meer vraagjes oplossen maar eerder de geschiedenis gaan beleven en terugkoppelen naar vandaag.

Bestel de methode Janus hier

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief