Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Een dag voor moeders van alle tijden

Op zondag 10 mei bedankt iedereen dit jaar één van de belangrijkste vrouwen in zijn of haar leven. Door de coronacrisis hebben veel mensen hun mama al een tijdje moeten missen, maar dankzij de recente versoepeling heeft iedereen de kans om Moederdag toch samen met zijn of haar moeder te vieren.

Gelukkig maar, want op die dag zeggen we: dankjewel, mama! Bedankt voor de eeuwige steun, de gouden raad en om de allerbeste moeder te zijn! En hoewel je eigen moeder natuurlijk voor jou de beste is, zijn er doorheen de geschiedenis enkele moeders geweest die er ook uitsprongen. Om hen eeuwen en jaren later ook nog even te herdenken op Moederdag, zetten we ze even op een rijtje.

Moederdag_quote

Olympias

We keren even ver terug in de tijd naar 4e eeuw v.C. Toen zette een vrouw genaamd Olympias een jongetje op de wereld dat later één van de grootste veroveraars uit onze geschiedenis zou worden. Ze was namelijk de moeder van Alexander III van Macedonië, beter bekend als Alexander de Grote. Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, of in dit geval, eens sterke moeder. Olympias geloofde er namelijk vurig in dat Alexander grootse dingen zou bereiken, iets wat ze hem van kleins af altijd heeft gezegd. Ze motiveerde hem door verhalen te vertellen over zijn voorvader en Griekse held Achilles en de oppergod Zeus, die zelfs zijn vader zou zijn. Als symbool voor het eindeloze vertrouwen van een moeder in haar kind, verdient Olympias dus een eerste plaats in onze lijst.  

Maria

Ongetwijfeld de bekendste van alle moeders: Maria. Zowel in de Bijbel als in de Koran komt ze als de moeder van Jezus Christus voor. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat Jezus niet haar enige zoon was. In de vier evangeliën vind je namelijk verwijzingen naar zowel broers als zussen van Jezus. Zo zouden Jakobus, Jozef, Juda en Simon de vier andere zonen van Maria zijn. Als groothartige moeder van een groot gezin onder wie de Messias volgens het christendom, en door haar veel gebruikte naam in liedjes, films en boeken kan ze dan ook niet in de lijst ontbreken.

Eleanor van Aquitanië

Dat een moeder alles voor haar kinderen over heeft, bewees deze koningin van Frankrijk en Engeland in de 12e eeuw. Als vrouw van Hendirk II van Engeland werd Eleanor moeder van drie koningen: de bekende Richard Leeuwenhart, John Lackland (aka Jan Zonder Land) en Hendrik de Jonge. Hoewel ze geen gelukkig huwelijk had, ging ze voor haar zonen door het vuur. Zo steunde ze hen in 1773 bij de opstand tegen haar eigen man om haar kinderen de machtspositie te geven die Hendrik II ze onthield. Hun poging mislukte, maar het staat vast dat Eleanor rotsvast achter haar zonen stond en hen voor al het slechte wilde beschermen. Een prachtig moederlijk kenmerk!

The Queen Mom

De Britse koningin Elizabeth Bowles-Lyon was getrouwd met de Britse koning George VI, die sinds 1936 het Verenigd Koninkrijk regeerde. Samen hadden ze twee dochters, namelijk de prinsessen Elizabeth (°1926) en Margaret in (°1930). Na de dood van haar man in 1952 kreeg ze de bijnaam Queen Elizabeth the Queen Mother. Ze was namelijk uitzonderlijk energiek en geliefd. Volgens haar kleinzoon prins Charles had ze een groot gevoel voor humor en was ze “het cement van de koninklijke familie”. Precies wat moeders doen dus: altijd in de weer zijn voor iedereen, het huis gezellig maken en haar gezin ook stevig samenhouden.

Moeder Teresa

Agnes Gonxha Bojaxhiu toonde de wereld dat je ook een moeder kan zijn zonder te voldoen aan de biologische betekenis van het woord. Als katholieke zuster verliet ze haar klooster om in 1950 de religieuze orde Missionarissen van de Naastenliefde te stichten in Calcutta. Daar zette ze zich met de orde in voor de allerarmsten in het land. Zo hielp ze tot kort voor haar dood in 1997 niet alleen wie honger had of ziek was, maar ook daklozen en zwervende kinderen. Dit alles maakt ook haar tot een échte moeder: alles opofferen om de mensen die je graag ziet onder je vleugels te nemen en hen gelukkig te zien. Na haar zaligverklaring in 2003 en heiligverklaring in 2016, krijgt ze dus een terechte plaats in het rijtje.

Anna Lee Fischer

De Amerikaanse Anna Lee Fischer werd in 1949 geboren. Ze behaalde een bachelor in scheikunde en daarna een masterdiploma in geneeskunde in 1976. Fischer werkte als astronaute bij de NASA en trouwde met haar man en mede-astronaut Dr. William Frederick Fisher. Samen kregen ze in 1983 hun eerste dochter Kirstin. Slechts één jaar daarna ging Anna Lee op ruimtemissie, waarmee ze in 1984 de ‘eerste moeder in de ruimte’ werd. In 1988 maakte ze dan toch de keuze om haar job bij NASA even on hold te zetten om voor haar gezin te zorgen. In 1989 werd ze voor de tweede keer moeder van Kara Lynne. Anna Lee bewees dat moeders zowel professioneel als in hun rol als moeder een grote verantwoordelijkheid kunnen dragen en sterk in hun schoenen staan.  

Prinses Diana

Vrouw van de Britse kroonprins Charles, prinses van Wales en mama van prins William en prins Harry. Diana was het alle drie. Ze overleed jammer genoeg veel te vroeg in 1997, maar liet heel wat mooie herinneringen als moeder na. Diana leefde voor haar beide zonen en wou hen een zo normaal mogelijk leven geven, gevuld met momenten vol kinderlijk plezier zoals samen naar de cinema gaan en pretparken bezoeken. In onze lijst staat ze daarom symbool voor alle leuke momenten en uitstappen die moeders met hun kinderen meemaken. Het zijn liefdevolle herinneringen die je het hele leven bij zullen blijven en waaraan je altijd met veel plezier terugdenkt, zeker op Moederdag.

 

Met dit lijstje hebben we je hopelijk aangetoond dat moeders en moederliefde van alle tijden zijn en dat Moederdag dan ook een tijdloze betekenis heeft. Om tot zulke inzichten te komen, is het goed om even in het verleden te duiken, waarden te (her)ontdekken en daaruit lessen te trekken. Ben je het daar mee eens? Dan staat onze methode voor geschiedenis Janus voor jou en je klas klaar met heel wat boeiende lessen.

Janus is een actieve methode geschiedenis voor het secundair onderwijs. De methode is beschikbaar voor de 1e graad A-stroom en de 2e en 3e graad ASO, TSO en KSO.

 

Onze geschiedenismethode Janus is vernoemd naar de Romeinse god met de twee gezichten. Eén gezicht kijkt naar achter, naar het verleden, en het andere naar de toekomst. Dat is precies wat Janus doet: denkpatronen en levenswijzen van vroeger achterhalen én terugkoppelen naar vandaag en morgen. Dat doen we op een activerende manier. We gaan verder dan vraagjes oplossen bij teksten en tabellen en laten de leerlingen geschiedenis beleven. Bovendien is Janus helemaal vernieuwd volgens de nieuwe eindtermen.

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief