Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De oorsprong van de Kattenstoet in Ieper

Het walhalla voor kattenliefhebbers? 🐈 Dat moet wel Ieper zijn. Om de drie jaar worden daar de Kattenfeesten georganiseerd. Maar waar komt die opmerkelijke traditie vandaan? En hoe verloopt het feest precies? Een beetje historisch erfgoed uit eigen land.


De Kattenfeesten gaan het tweede weekend van mei door. Op zaterdag zijn er al activiteiten te beleven rond het centrale thema, de kat, maar het hoogtepunt vindt de zondag plaats. Dan trekt de Kattenstoet door de Ieperse straten!

Er worden telkens een aantal terugkerende thema’s uitgebeeld over de kat, zoals kattenverering in de geschiedenis, de kat in taal en legende en de Ieperse kat, maar ook de geschiedenis van de stad komt aan bod. Er wandelen honderden figuranten, muzikanten en dansers mee in de stoet. In de hoofdrollen vind je enkele bekende reuzen: Goliath, de Ieperse duivel Pietje Pek, de kater Cieper en zijn geliefde Minneke Poes.

Daarna is het tijd om naar de Grote Markt af te zakken voor het kattenwerpen. Dat klinkt wreed, en volgens de legende was het dat vroeger ook. Er wordt namelijk beweerd dat er vroeger levende katjes van de hallentoren gegooid werden om ze te verdelgen. De katten zouden oorspronkelijk als middel ingezet zijn om muizen te vangen die knaagden op de wol in de lakenhallen of er nestjes in maakten. Strak plan, tot de katten zich begonnen voort te planten en op hun beurt een nieuwe ‘plaag’ werden. Of dit verhaal waar is, laten we in het midden. Tegenwoordig worden in ieder geval geen levende katjes meer gebruikt, oef!

Om 18 uur beklimt de stadsnar de belforttoren en gooit hij pluchen katjes naar beneden in de menigte. Het feest wordt traditioneel afgesloten met de verbranding van een heks op de Grote Markt. En wees gerust, ook de heks is niet van vlees en bloed.😉

☝️ Tip: krijg je geen genoeg van de kattensfeer in Ieper? Je leert er alles over in het Yper Museum. Ideaal als uitstap met je leerlingen.

Meer geschiedenis beleven met Janus 

Janus is een actieve methode geschiedenis voor het secundair onderwijs. Janus is vernoemd naar de Romeinse god met twee gezichten. Eén gezicht kijkt naar achteren, naar het verleden, en het andere kijkt naar de toekomst. Dat is precies wat Janus doet: denkpatronen en levenswijzen van vroeger achterhalen én terugkoppelen naar vandaag en morgen. Dat doen we op een activerende manier: Janus laat de leerlingen geschiedenis beleven.

ONTDEK JANUS »
Minneke Poes tijdens de Kattenstoet.
Foto: User cirdub at flickr.com, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief