Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Welke kerstlichtjes kies je?

December is here: tijd om de kerstboom te versieren! Al hebben de echte diehard kerstfans de boom wel al eerder gezet. Wanneer je de kerstboom ook in huis haalt, bij de versiering horen kerstlichtjes, veel lichtjes. Je hoopt dan ook dat ze nog allemaal werken. Toch hoeft één kapot lichtje niet het einde te betekenen van je volledige lichtslinger. Hoe komt dat? Isaac-techniek legt het voor je uit 💡. 

De stroomkring

Kerstlichtjes werken dankzij dynamische elektriciteit of (elektrische) stroom, die bestaat uit bewegende elektrische ontladingen. De weg waarlangs die stroom zich beweegt, heet een stroomkring. Die bestaat uit een stroombron (het elektrische net waar een stopcontact toegang tot geeft), geleiders (de draad of het snoer), een schakelaar en een verbruiker (de kerstlichtjes zelf). Een stroomkring kun je via symbolen vereenvoudigd weergeven. Afhankelijk van de opbouw van de stroomkring van jouw kerstverlichting, zal de lichtslinger ofwel blijven werken na één kapotte lamp ofwel net niet meer. 

kerstboom met lichtjes

Ga je voor serie of parallel?

Een stroomkring kan twee soorten schakelingen bevatten.


  • Bij een serieschakeling kunnen lampjes of schakelaars niet onafhankelijk van elkaar werken omdat ze achter elkaar staan in de stroomkring. Als gevolg werkt de hele serieschakeling niet meer zodra er één compontent (een lampje of schakelaar, afhankelijk wat er in serieschakeling staat) niet meer werkt of uit de stroomkring wordt gehaald. 
stroomkring met serieschakeling

 


  • Bij een parallelschakeling kunnen lampjes of schakelaars wél onafhankelijk van elkaar werken. Als je er eentje uitdraait of stukmaakt, blijven de andere lampjes branden. Dat komt omdat de componenten (lampjes of schakelaars) naast elkaar zijn aangesloten en dus rechtstreeks met de stroombron verbonden zijn. 
stroomkring met parallelschakeling

 

Conclusie? In het geval van kerstlichtjes kies je dus beter voor een lichtslinger die via een parallelschakeling werkt, want de kans dat één van de vele lampjes stukgaat doorheen de kerstperiodes is best wel groot 😉🎄. Benieuwd naar meer over stroom en elektriciteit? Blader snel door de module InSpanning van de methode Isaac-techniek 👇.

MEER MODULES OVER TECHNIEK »

logo isaac techniek

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief