Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Wereldfietsdag: maak je eigen fietsverlichting

Voor velen hun dagelijkse vervoermiddel, voor anderen vooral een partner in crime in hun vrije tijd en voor sommigen een stalen ros dat hen af en toe uit de nood helpt. Maar wat jouw fiets ook voor jou betekent, op Wereldfietsdag verdient elke fiets extra aandacht met een zelfgemaakt fietslicht, made with love for technics.

Waarom fietsdag?

In 2018 schonken de Verenigde Naties de fiets een eigen dag: Wereldfietsdag. Dat dankt het twee eeuwen oude vervoermiddel op twee wielen aan zijn "unieke karakter, lange levensduur en veelzijdigheid”. Bovendien is de fiets een eenvoudig, maar betaalbaar, betrouwbaar, schoon, milieuvriendelijk en duurzaam vervoermiddel. Redenen genoeg dus om je een fiets aan te schaffen en vooral veel te gebruiken.

Let your bike shine a light

Je fiets in de bloemetjes zetten kun je tegenwoordig ook letterlijk, want bloemenslingers voor aan je fietsstuur zijn een hip accessoire geworden. Daarnaast bestaan er ook andere en veiligere manieren om je fiets een persoonlijke touch te geven. Eén daarvan: een eigen ontworpen fietslicht! Een leuke én nuttige opdracht voor de les techniek. Onze methode Isaac-techniek laat je leerlingen zien hoe je zo'n fietsaccesoire met minstens één licht uitwerkt tijdens een van de inspirerende Isaac-acties!

fietsverlichting

InSpanning 

Isaac-techniek bestaat uit modules die techniek aanbrengen vanuit een specifiek thema. In de module InSpanning vormt sport de leidraad: Leerlingen leren hoe belangrijk zichtbaarheid en licht zijn tijdens het sporten en hoe je dankzij stroom, fluorescentie en reflectie veilig de weg op kunt als sporter. Leerlingen leren over statische en dynamische elektriciteit, polariteit en de stroomkring. Na de leerstof volgt de technische eindopdracht, de zogenaamde Isaac-actie: Mijn lichtgevend ontwerp. Daarbij maakt elke leerling zijn of haar eigen lichtgevend accessoire. En ter ere van Wereldfietsdag is het natuurlijk extra leuk om van dit accesoire een uniek fietslicht te maken. πŸš΄πŸΌπŸ’‘

Hieronder neem je links een kijkje in de module waar je de opdracht zelf vindt vanaf p. 61. Rechts vind je het vervolg van de opdracht, de Isaac-actie

Module InSpanning

Isaac-actie - Project: In het zicht

 

logo isaac techniek

ONTDEK MEER MODULES »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief