Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Dag van de natuur

De Dag van de Natuur op 21 en 22 november staat dit jaar in het teken van gezondheid. Initiatieven als die van Natuurpunt zijn dit jaar door de coronasituatie afgelast, maar gelukkig kunnen we wel nog op een veilig manier genieten van onze natuur. De natuur heeft dan ook een positieve invloed op ons allemaal, en dat op verschillende vlakken. Of je nu groene vingers hebt, graag boswandelingen maakt, houdt van joggen in het park of helemaal geen buitenliefhebber bent: natuur maakt elk leven gezonder, leuke en (in normale omstandigheden) socialer. Hoe? Ontdek en download het hieronder 👇

infographic_natuur_is_gezond

DOWNLOAD DE INFOGRAPHIC »

Tip: hang deze infographic als poster op in de klas, introduceer een klasgesprek rond de hashtags hieronder of organiseer een toffe foto-opdracht met je klas. Je leerlingen hebben waarschijnlijk wel hun eigen favoriete plek in de natuur waar ze graag een foto maken met een van de drie hashtags erbij 📸

 

#natuurisgezond

Bye vermoeidheid, hello hernieuwde energie

Opstaan, je haasten naar school, les geven of krijgen, thuiskomen, koken en slapen. Je weekroutine kan vermoeiend zijn en veel energie vergen. Meer tijd doorbrengen in de natuur – bijvoorbeeld tijdens een wandeling in het bos, een fietsrit langs de velden of wat lezen in het park – helpt om jezelf weer op te laden. Erna kan je er weer met hernieuwde energie tegenaan!

Minder stress en minder gepieker

Leef je in de stad of een drukke buurt? Dan heb je het kalmerende effect van groene parken, bossen en natuurlijke omgevingen vast wel al gemerkt. Files, haast, wachtrijen, multitasking en duizenden prikkels. In ons dagelijkse leven veroorzaken heel wat momenten stress en heb je heel wat problemen om over te piekeren. De manier om daaraan te ontsnappen: maak wekelijks tijd voor een momentje in de natuur. Bomen, parken, dieren en de buitenlucht helpen stress te verminderen en je even los te maken van de drukte en zorgen in je hoofd.

Because I’m happy

Vraag je je soms af waarom je blij wordt van een boeketje bloemen, een spelend veulen in de weide naast je huis of de frisse neus als je buitenkomt? Daar zit kracht van de natuur voor iets tussen. Met kleine dingen laat ze mensen zich gelukkiger voelen. Misschien wel onbewust de reden waarom iedereen tijdens de coronalockdown massaal meer ging wandelen?

Goed slapen en gezond eten

Meer tijd doorbrengen in de natuur reguleert ons slaapritme en onze eetlust. Wat vaker fietsen, wandelen of natuurgebieden opzoeken kan dus helpen om beter te slapen en gezondere eetgewoontes aan te houden.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Natuur nodigt uit tot meer beweging en meer bewegen is goed voor onze gezondheid. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Daarnaast versterkt het onze weerstand en nemen we meer vitamine D op via zonlicht waardoor onze botten versterken en ons immuunsysteem verbetert. 

 

#natuurisleuk

Sportief zijn with a view

Natuurlijk vind je tegenwoordig makkelijk een Basic Fit, maar geef toe: de kleuren van voorbijgaande herfstblaadjes, een uitgestrekt strand of het groene stadspark zien er een stuk motiverender uit dan die grijze parking waar het raam voor de loopband op uitkijkt. We hebben het geluk dat Vlaanderen steeds meer aandacht schenkt aan groene ruimtes en natuurgebieden waar je heerlijk kunt gaan sporten. Hardlopen, fietsen, basketten, zwemmen of een work-out. Sport is leuker én mooier buiten. 

Zin om straks af te spreken?

Samen uit, samen thuis. Maar vooral samen uit, zeker in tijden van corona. Bijpraten met vrienden die je al lang niet meer zag, daten of een uitje met de familie: wat leuk dat we dat dankzij onze natuur op een veilige en leuke manier kunnen. Meer zelfs: de natuur motiveert ons om sociaal te zijn waardoor ze van kinds af aan een positieve invloed heeft op onze sociale vaardigheden en het sociaal welzijn in het algemeen.

Hoor je dat? Nee. Zalig.

Als het lawaai van druk verkeer, luide muziek of veel volk even te veel wordt, biedt de natuur plaatsen van rust en stilte. Even vluchten naar het bos of de zee kan bijvoorbeeld wonderen doen en helpen om zelf tot rust te komen.

 

#natuurbrengtsamen

Wakker en vol ideeën naar school en naar het werk

Ook scholen en bedrijven merken de positieve invloed van de natuur. Leerkrachten, leerlingen en werknemers in het algemeen die door de week geregeld in contact komen met natuur zijn niet alleen geconcentreerder op school of op het werk, hun creativiteit neemt ook toe. Daardoor zijn we productiever en kunnen we het beste van onszelf geven.

Not breathing in the chemicals

Een samenleving met veel en beschermde natuur is een gezonde samenleving. Zorg dragen voor de natuur verhoogt namelijk sterk de kwaliteit van onze leefomgeving. De luchtkwaliteit verbetert, de lucht bevat minder fijn stof, we hebben minder geluidsoverlast en onze omgevingstemperaturen zijn zachter.

Zorgen voor de natuur is zorgen voor elkaar

Gelukkigere mensen en een groenere omgeving zorgen voor een gezonder leven, zowel mentaal als fysiek. Dat leidt economisch tot lagere kosten voor zorg en een lager ziekteverzuim. Natuur speelt dus ook voor de gezondheid van onze samenleving een belangrijke rol.

 

De natuur heeft dus een grote maatschappelijke rol. Ze bevordert niet alleen onze individuele gezondheid en ons eigen geluk, maar ook dat van anderen en onze band met elkaar. Met onze methode mens en samenleving Hub leer je jouw leerlingen via magazines over die verbinding met zichzelf, elkaar en de wereld op verschillende vlakken doorheen meerdere thema's. Naast gezondheid komen ook financiële geletterdheid, duurzaamheid, communicatie, samenwerkingen en burgerschap aan bod.

hub banner groot nieuw

ONTDEK DE MAGAZINES VAN HUB » 

Ook de diepere wetenschap rond de natuur is boeiend en veelomvattend. Bovendien is de wisselwerking tussen natuur, ruimtelijke fenomenen en technologische verwezenlijkingen is een grote eye-opener. Met onze methode Natuur, ruimte en techniek voor de 1e graad A-stroom Isaac breng je jouw leerlingen betrouwbare feitelijke kennis bij over de natuurwetenschappen en/of aardrijkskunde en techniek. 

logo_Isaac


Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief