Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Didactiek

Een brede kijk op de wereld

Isaac wil in de eerste plaats leerlingen op een methodische wijze betrouwbare feitelijke kennis over wetenschappen en techniek bijbrengen. Leerlingen stellen hun denkbeelden bij door ze te confronteren met denkbeelden van anderen en door samen te argumenteren.

Door het inzetten van natuur-ruimtelijke en technisch-wetenschappelijke concepten leren leerlingen een fysische werkelijkheid, een natuurlijk of ruimtelijk fenomeen of een technologische verwezenlijking te vatten. Technische, ruimtelijke en natuurwetenschappelijke vorming ontwikkelt bij leerlingen een rationele geest zodat ze zich wetenschappelijk kunnen positioneren tegenover maatschappelijke vraagstukken. Verwondering is een belangrijke motor om verschijnselen op een wetenschappelijke manier te beschrijven en te verklaren. 

Modulair pakket

De methode bestaat uit zeven thematische modules. Aardrijkskunde, natuurwetenschappen en techniek
worden elk vanuit hun invalshoek aangebracht, met oog voor de samenhang tussen de disciplines. Afhankelijk van de noodzaak, de moeilijkheidsgraad of het belang wordt een onderwerp cursorisch aangebracht vanuit de betreffende discipline. De drie disciplines zijn duidelijk herkenbaar aan de hand van een kleur: natuur (groen), paars (ruimte) en blauw (techniek). 

IT

IT is een belangrijk en wezenlijk onderdeel van de methode maar ook niet onmisbaar. Isaac houdt zo rekening met de uiteenlopende IT-mogelijkheden in scholen. Op ons platform POLPO stellen we een waaier aan IT-content en -tools ter beschikking, maar ook zonder de IT-ondersteuning behaal je de leerplandoelen. 

Voor wie? 

Isaac is een methode natuur, ruimte en techniek (of natuurwetenschappen, aardrijkskunde en techniek) voor de eerste graad A-stroom van het secundair onderwijs. De methode is bedoeld voor alle onderwijsnetten en is zowel geschikt voor een interdisciplinaire als een multidisciplinaire aanpak. De volgorde van de modules onderling is vrij te kiezen. Je kunt ze inzetten verspreid over de twee leerjaren van de eerste graad A-stroom. Het totaalpakket van Isaac dekt de leerdoelen voor natuurwetenschappen, aardrijkskunde en techniek voor de eerste graad.

Met Isaac verwerven jongeren op een methodische wijze betrouwbare feitelijke kennis over die vakgebieden.

Isaac is gemaakt voor leerkrachten die doelbewust afwisselen tussen leerkachtgestuurd en leerlinggestuurd onderwijs. Het zijn leerkrachten die veel belang hechten aan taakgerichtheid, maar waar nodig onderwerpen ook gestructureerd en cursorisch behandelen.

Wie het beste rendement wil halen uit Isaac, moet een aantal dwingende keuzes maken in leer- en onderwijsstijl en in het gebruik van middelen en werkvormen. Wie dat doet, en dus helemaal meegaat in het verhaal van Isaac, krijgt echt functioneel wetenschapsonderwijs en een boeiend schooljaar waarin gemotiveerde leerlingen aanwijsbare leerwinst boeken.   

Je kunt de methode Isaac op meerdere manieren inzetten:

  • Interdisciplinaire aanpak → 7 geïntegreerde modules 
    De school biedt het vakgebied ‘natuur, ruimte en techniek’ aan. In dat geval kun je gebruikmaken van de geïntegreerde versie van Isaac. In die versie heb je keuze uit zeven modules waarin de drie disciplines om beurt aan bod komen om het thema vanuit hun eigen invalshoek te benaderen. Zo krijg je per thema één boekje dat de drie disciplines bundelt.

 

  • Gedeeltelijk interdisciplinaire aanpak → 1 of meer geïntegreerde module(s)
    De school biedt de drie disciplines natuurwetenschappen, aardrijkskunde en techniek apart aan, maar organiseert een of meerdere keren per schooljaar een vakoverschrijdend project waarin elk van de drie disciplines aan bod komen. Voor die projecten kun je kiezen uit een of meer van de geïntegreerde modules.

 

  • Multidisciplinaire aanpak → 1 of meer deeluitgave(s) van een module
    De school biedt de drie disciplines, natuurwetenschappen, aardrijkskunde en techniek, apart aan en kan daarbij gebruik maken van een of meer deeluitgaven van de zeven themamodules. Bij deze manier heb je keuze uit de zeven themamodules, telkens beschikbaar voor natuurwetenschappen óf aardrijkskunde óf techniek.

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief