Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Kappen met afval

Tijdens de week van de afvalvermindering staat het beperken van afval in de kijker. Afvalarme keuzes maken vormt namelijk één van de voorwaarden voor een duurzamer leven. Maar waarom is het zo belangrijk afval en zwerfvuil te verminderen? Ontdek het met deze infographic en de methode Hub.🗑️🌳

Afvalvermindering

In november zetten veel organisaties mooie initiatieven op poten die ons aanmoedigen om minder afval te produceren en consumeren. Zo roept OVAM iedereen op om te Kwitten: Kappen met Wegwerp is Top. Dat doen ze onder andere via het Kwitkot, een frietkot dat geen wegwerpmateriaal gebruikt. Wegwerp staat voor producten die we weggooien nadat we ze slechts één keer gebruikt hebben. Die zorgen bijgevolg voor heel wat meer afval dat niet altijd gerecycleerd wordt en dat jammer genoeg vaak eindigt als zwerfvuil. Dat wil de organisatie vermijden: klanten nemen hun eigen potje mee naar het Kwitkot of eten hun frietjes in een herbruikbaar frietbakje.

Spaar de natuur

Zwerfvuil en stortafval zijn grote boosdoeners voor onze natuur. Maar hoe veel schade richten ze precies aan? Deze infographics laten zien hoeveel tijd de natuur nodig heeft om afval af te breken. Dat gaat niet om dagen of weken, maar wel om jaren en zelfs eeuwen. Schokkende cijfers die ons wel een tweede keer doen nadenken vooraleer we op stap gaan of iets kopen.

💡 Wil je de infographic graag verwerken in een les of als bladwijzer meegeven aan je leerlingen?

DOWNLOAD DE INFOGRAPHIC »

infographic hub afval 1

infographic hub afval 2

Afvalarm leven: goed voor mens, natuur en dier

Wegwerp vermijden en kiezen voor herbruikbare producten is al een grote stap richting een duurzamer leven. De methode mens en samenleving Hub behandelt in een magazine over gezondheid aan welke zes voorwaarden we moeten voldoen om duurzaam te winkelen. Kiezen voor afvalarme producten is daar één van. De opdracht over afval op p. 44* laat zien dat plastic naast een lange afbraakduur in de natuur ook heel schadelijke gevolgen heeft voor dieren. Een hartbrekende, maar overtuigende tweede reden om te Kwitten en afval te gaan verminderen 💚 🐳.

*Blader door de les en oefeningen over duurzaam leven in het magazine Vita 👇

BEKIJK MEER MAGAZINES »

MEER OVER HUB »

HUB logo banner

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief