De nieuwe onderwijsmatrix visueel voorgesteld
Met de modernisering van het secundair onderwijs gaan wat veranderingen gepaard. Als leerkracht ondervind je de effecten ervan ongetwijfeld ook. Maar vind jij het allemaal nog duidelijk? We zetten graag de nieuwe domeinen en finaliteiten voor de 2e en 3e graad op een rijtje.
Acht studiedomeinen
We gaan van 29 studiegebieden naar acht:
- taal en cultuur
- STEM
- kunst en creatie
- land- en tuinbouw
- economie en organisatie
- maatschappij en welzijn
- sport
- voeding en horeca
Drie finaliteiten
De drie finaliteiten geven het abstractieniveau aan, terwijl de acht domeinen duiden op de mogelijke interessedomeinen.
Leerlingen die een richting volgen uit de doorstroomfinaliteit worden voorbereid op hoger onderwijs (de huidige ASO-richtingen en enkele TSO- en KSO-richtingen).
Leerlingen die kiezen voor de arbeidsmarktfinaliteit worden opgeleid om na het secundair onmiddellijk een beroep uit te oefenen (het huidige BSO).
Leerlingen uit de dubbele finaliteit hebben beide opties. Zij kunnen na het secundair hogere studies aanvatten of kunnen zich meteen aanbieden op de arbeidsmarkt (de huidige TSO- en KSO-richtingen).
We spreken voortaan dus van doorstroomfinaliteit (D-finaliteit), arbeidsmarktfinaliteit (A-finaliteit) of dubbele finaliteit (D&A-finaliteit).
Download de poster
Bij het volgende nummer van onze Keurieus-krant ontvang je een gratis poster die de nieuwe finaliteiten visueel in kaart brengt en waarop aangeduid staat welke methodes die Keure aanbiedt. Neem een kijkje of download de poster nu al!