Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Merry Christmas or happy holidays?

Last Christmas, I gave you my heart. This Christmas, I’ll do it again. Kersttradities zijn namelijk zo sterk ingebakken dat we ons er elk jaar aan houden: de kerstboom versieren, cadeautjes uitpakken en lekker eten met familie. Ook de kerstman kennen we, maar zijn echte rol speelt hij pas in de Angelsaksische wereld. Welke betekenis heeft hij daar en waarin verschillen Britse tradities van die in de VS en Australië? Let Crisp explain you 👇🎅.

Santa Claus

In Angelsaksische landen speelt de kerstman een hoofdrol in het kerstgebeuren. Op kerstavond hangen kinderen hun christmas stockings op bij de haard, de kerstboom of aan hun bed. Ze zetten eten en drinken (zoals mince pies en melk of whisky) klaar voor Santa en leggen een brief voor hem met cadeauwensen in de haard. Terwijl ze slapen, komt Santa volgens de legende langs met zijn slee en rendieren, waaronder Rudolph, the red-nosed reindeer. Hij komt binnen langs de schoorsteen om cadeautjes en snoep (zoals candy canes) in hun sokken te verstoppen. Op kerstochtend worden de cadeautjes uitgepakt met de familie.

🔔 Doet het al een (jingle) belletje rinkelen? Wij herkennen daarin natuurlijk het feest van Sinterklaas op 6 december. En dat is niet toevallig! Begin 17e eeuw namen Nederlandse emigranten die Nieuw Amsterdam (later New York) stichtten de traditie van Sinterklaas mee. Zijn naam werd daar ‘verengelst’ tot Santa Claus en hij kreeg er de typische vorm en rol van de kerstman zoals ze hem nu in de Engelstalige wereld kennen.

Engelstalige landen delen grotendeels hun kerstgebruiken, zoals een uitgebreid kerstdiner met stuffed turkey en kerstversiering zoals de kerstboom met kerstballen, kransen en lichtjes. Toch vind je ook wat verschillen en typische tradities per Engelstalig land.

United Kingdom

De Britse aanloop naar kerst kenmerkt zich door advent calendars, Christmas cards en Christmas commercials, zoals de jaarlijkse, hartverwarmende reclamespot van de keten John Lewis. Britten drinken op kerstavond vaak een borrel in de pub en zingen Christmas carols. Typisch voor tijdens het Britse kerstdiner zijn de Christmas crackers: je krijgt per twee een koker en trekt elk aan een uiteinde om die te openen. In de cracker zit dan een klein cadeautje met een papieren kroon en een spreuk of (slechte) grap voor wie het langste eind overhoudt. Een traditioneel dessert is Christmas pudding, een fruitcake doordrenkt met alcoholische drank. Tot slot viert men Boxing Day op 26 december. Die naam dankt hun tweede kerstdag aan een oude traditie waarbij rijke gezinnen een kerstpakket of Christmas box aan hun bedienden en handelaars schonken. Vandaag staat Boxing Day vooral voor de start van de kerstuitverkoop.

kerst in de UK

Australia

Het Australische kerstfeest ziet er bijna hetzelfde uit als zijn Britse tegenhanger, maar het verschil zit ‘m in het weer: kerst valt in de zomervakantie. Toch toveren Australiërs hun woonkamer en dorp of stad om in een winters decor met kerstversiering, verlichting, kerstmannen met slee en rendieren en mooie kerstparades. Crackers, mince pies, candy canes: ook in Australië maken ze deel uit van Kerstmis. Enkel het diner kan door de zomer afwijken van de traditie, want door de warmte bestaat het soms ook uit koud vlees, vis en salades. Wel een duidelijk verschil met de UK? In Zuid-Australië is er geen Boxing Day, maar wel Proclamation Day op tweede kerstdag. Die titel verwijst naar de stichting van Zuid-Australië als Britse kolonie op 28 december in 1836. De herdenkingsdag werd later verplaatst naar de eerste werkdag na kerst, dus 26 december.

kerst in Australië

United States

Amerikanen vieren geen tweede kerstdag. In plaats daarvan vieren zij in de periode voor kerst wel Thanksgiving op de vierde donderdag van november om traditioneel hun dank te tonen voor de oogst en alle goede dingen in hun leven. Stuffed turkey komt die dag al een eerste keer op tafel. De dag daarna viert men Black Friday met gigantische uitverkopen, het startschot voor de kerstgekte. Typisch in de VS zijn de overdreven kerstversieringen, niet alleen in de woonkamer, maar ook aan gevels en in voortuinen. Verder hangt er in een Amerikaanse kerstboom een augurk, de Christmas pickle. Wie die het eerst vindt, krijgt een cadeautje. Wist je trouwens dat het in Amerika gebruikelijker is om elkaar Happy Holidays te wensen dan Merry Christmas? Dat doet men om niet-christenen niet te kwetsen. Amerikaanse families komen vaak samen om zelf gingerbread houses te maken. And last but not least: in de VS zijn Santa Runs heel populair. Mannen, vrouwen en kinderen rennen daarbij verkleed als kerstman door de straten van de stad tijdens hardloopwedstrijden, zoals in San Diego en Las Vegas.

kerst in de VS

Benieuwd waarom kissing under the mistletoe er niet bij zat? De traditie van de maretak komt oorspronkelijk van een Noorse legende, en dus geen Engelse 😉. Learn more about the mistletoe »

Engels is dus niet alleen een boeiende taal, maar is ook verbonden aan een fascinerende cultuur en samenleving. Die boodschap geeft ook de methode Crisp mee aan je leerlingen, zo zijn ze al snel fond of English at first bite! 

ONTDEK MEER VAN CRISP »

Crisp logo methode Engels

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief