Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Poëzieweek 2019

De week van 31 januari tot 6 februari staat helemaal in teken van poëzie, want dan is het Poëzieweek. Zoals de traditie het voorschrijft, wordt de week ingezet met Gedichtendag op de laatste donderdag van januari. Dit jaar is het thema voor de Poëzieweek ‘vrijheid’.

Poëzieweek in de klas

Poëzieweek is een leuke gelegenheid om allerlei activiteiten in elkaar te steken voor je klas. Daag je leerlingen uit en wie weet stuit je op heel wat verborgen dichterlijk talent!

Wij geven je alvast graag enkele leuke ideeën en handige downloads ter inspiratie.

Woordensoep

Stop willekeurig gekozen woorden in een grote kom. Let erop dat je voldoende verschillende woordsoorten toevoegt. Ga rond in de klas en laat de leerlingen er een tiental woorden uit trekken. Vervolgens moeten ze er een gedichtje mee maken. Zo kun je toetsen hoe creatief ze uit de hoek komen met weinig middelen.

Download hier een knipblad met willekeurige woorden.

Zoek de fout

Pas een bekend gedicht lichtjes aan op een grappige, maar subtiele manier. Laat de leerlingen zoeken wat er allemaal aan veranderd is.

Download hier een voorbeeld.

Fantasie

Bezorg de leerlingen een foto van een situatie die veel aan de verbeelding overlaat. Ze kunnen vervolgens hun creativiteit de vrije loop laten en er een grappig gedichtje over verzinnen.

Download hier enkele foto’s met het thema ‘vrijheid’ in het achterhoofd.

Man olifant koord

Winkelkar

Bruid


Poëzie in module 4 van BOON

BOON is onze nieuwe methode Nederlands voor de 1e graad A-stroom en voor de 2e en 3e graad ASO, TSO en KSO. Bekijk alvast module 4 die volledig aan poëzie gewijd is! 

BEKIJK HIER DE PROEFMODULES »

Meer toffe ideeën rond Poëzieweek? Op de website van de Poëzieweek vind je gratis poëzielessen.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief