Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Lees, speur en bibber tijdens jeugdboekenmaand

Het thema van jeugdboekenmaand 2022? Helden en schurken! Een spannend thema waar je zowel in lessen Nederlands, Frans als Engels kunt op inspelen: genres zoals het detectiveverhaal en griezelverhalen vormen namelijk een ideaal uitgangspunt. Wij tippen enkele opdrachten voor de 1e graad en het 3e jaar! 🔍📚

Leestips voor Nederlands

Onze methode Nederlands BOON voorziet in het 1e jaar een module over het griezelgenre. Na een overzicht van de narratieve genres, krijgen de leerlingen spannende tekstfragmenten te lezen uit griezelige boeken. Ze leren de vaste onderdelen van een verhaal onderscheiden, signaalwoorden herkennen en de rode draad doorheen het plot te benoemen. Verder ontdekken ze hoe ze iets griezelig kunnen voorlezen en schrijven ze op het einde zelf een spannend verhaal. De fragmenten in deze module komen uit boeken die je doen bibberen en beven:

 • Fantastisch Vlaanderen - Spookrijders van Patrick Bernauw
 • Overleven op Krokodil-Eiland van Anthony Horowitz (herwerking)
 • De lift van Anthony Horowitz
 • Bangelijk van Anthony Horowitz
 • Monsters & Griezels: Gruwelijk leuke voorleesverhalen van Leny van Grootel

BOON 1 - Module 6
Niet voor watjes 👉

Leestips voor Frans

De naam van Audace zegt het eigenlijk zelf, want helden en schurken zijn echte durvers. De methode Frans zoomt in het 2e jaar in op mysterieuze boeken. De leerlingen ontrafelen doorheen de methode het mysterie achter Madame Pimette: wie is ze, wat heeft ze gedaan en waarom? Kunnen ze haar een held of net een schurk noemen? Aan de hand van brieven, teksten en leesopdrachten achterhalen ze het geheim. Bovendien schrijven ze ook hun eigen vervolg op une histoire captivante. De teksten in de module komen uit een origineel mysterie dat leerlingen doet meedenken en enthousiast maakt om te lezen en te schrijven.

Audace 2 - Module 5
👈 Le secret de Madame Malou Pimette

 

Leestips voor Engels

In een detectiveverhaal kun je de detective of agent die het mysterie weet op te lossen als een held bestempelen. De schurk is dan de persoon die een misdaad of crime begaat en door de detective ontmaskerd wordt. In het 3e jaar focust de methode Engels Crisp in de D-finaliteit op mystery novels: tijd om het speurinstinct van je leerlingen te verfijnen! Door tekstfragmenten uit bekende en minder bekende detectiveverhalen te lezen, leren de leerlingen de genrekenmerken kennen, spanning opbouwen, fictie en non-fictie aanvoelen and so on. Ze leren ook een eigen mysterie te verzinnen, very secretive! Hieronder tippen we enkele boeken die in de module aan bod komen als inspiratietitels voor deze Jeugdboekenmaand:

 • Murder on the Orient Express van Agatha Christie
 • Becoming Holmes van Shane Peacock
 • Public Enemy Number Two van Anthony Horowitz
 • The Boscombe Valley Mystery van Sir Arthur Conan Doyle
 • Confessions of a Murder Mystery van James Patterson
 • Pretty Girl-13 van Liz Coley

Crisp 3 - D-fin. - Module 2
I spy with my little eye 👉

 

Nog een narratief genre waar je de personages als helden en schurken kunt interpreteren, is science fiction. Denk maar aan aliens, robots of uitvinders met slechte bedoelingen die het in een strijd moeten afleggen tegen dappere kinderen, mannen of vrouwen die de wereld willen behoeden voor de kwaadaardige buitenaardse wezens of artificiële technologie. Daarover gaat module 2 voor de D&A-finaliteit: Science of fiction? Leerlingen analyseren fragmenten uit de volgende scifiverhalen:

 • Frankenstein, Usborne Classics Retold van John Grant
 • Back To The Future: The Story van Robert Loren Fleming
 • Armada van Ernest Cline
 • The City of Ember van Jeanne DuPrau
 • My Toaster Hates Me van Joshua Trocket

Crisp 3 - D&A-fin. - Module 2
👈 Science or fiction?

 

Ontdek meer modules van onze taalmethodes: 

BOON voor Nederlands »
Audace voor Frans »
Crisp voor Engels »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief