Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Vijf tips om de eerste schooldag te overleven

Onherroepelijk en met rasse schreden komt de eerste schooldag dichterbij. Ongetwijfeld roept dit ook bij jou gemengde gevoelens op. Zin om de collega’s terug te zien en erin te vliegen. Spijt dat die zalige zomervakantie voorbij is. En zelfs een beetje stress bij de gedachte aan de hectiek en drukte die zo’n eerste schooldag met zich meebrengt. Met dat laatste helpen wij je graag een handje. Wij gingen op zoek naar de beste tips om die eerste schooldag door te komen en om dat relaxte vakantiegevoel nog even langer te bewaren!


1. Fris en monter uit de veren

vergeet je wekker niet te zetten

Je hebt hem vermoedelijk niet gemist… maar hij jou wel! Je vriend de wekker staat te popelen om je terug elke weekdag wakker te maken.  Vergeet niet je alarm terug aan te zetten. Kies een vervelend signaal en leg je wekker aan de andere kant van de kamer: zo moét je wel je bed uit. Snoozen, hoe aanlokkelijk ook, maakt het opstaan alleen maar moeilijker.
Ook al wil je het gevreesde moment liefst zo lang mogelijk uitstellen, gun jezelf voldoende tijd en vermijd een te hectische ochtendrush. Neem je tijd om rustig wakker te worden, te ontbijten en op school te geraken. Niemand wil die eerste ochtend bezweet en volledig gestresseerd, of nog erger: te laat, de schoolpoort binnenwandelen.


2. Kennismakingspelletjes: gratis invulfiches voor kleuter, lager en secundair

kennismakingsfiches

Een eerste schooldag zonder kennismakingsspelletjes, dat is als een café zonder bier. Op zoek naar een alternatief voor het klassieke ‘spinnenweb maken met een bol wol’? Wij maakten leuke ‘wie is het’-fiches met aparte versies voor het kleuter, lager en secundair.

Hoe werkt het?

 1. Download de fiche en voorzie een kopie voor elke leerling.
 2. Laat de leerlingen elk een fiche invullen/tekenen.
 3. Laat nu de fiches circuleren door de klas. De leerlingen raden welke naam bij welke fiche hoort en vullen dit in op de ommezijde. In het kleuter sla je deze stap over.
 4. Overloop de fiches klassikaal. Wie hoort bij welke fiche/tekening? Wie werd meteen herkend? Wie niet?

3. Moeite met namen onthouden? Download onze spiekbriefjes!

klasopstelling spiekbriefje

Voor mensen die moeite hebben met namen, zijn die eerste septemberdagen een ware beproeving. Een klassieke oplossing is je leerlingen vragen om naamkaartjes te plaatsen. Al loop je dan wel het risico dat lolbroeken Jan en Piet van naamkaartjes wisselen.  Daarom ontwierpen wij deze spiekbriefjes. Een handig spiekbriefje om op je bureau te leggen, of een visuele ondersteuning wanneer je ‘s avonds de namen vanbuiten wil leren. Download de klasopstelling die van toepassing is, vul je spiekbriefje aan en vergeet nooit nog een naam van een leerling!


4. Geniet van een trendy en gezonde lunch

lunch

1 september is het moment bij uitstek om die vergeten goede voornemens terug op te pikken. Gezond eten bijvoorbeeld. Want geef toe: geen betere remedie tegen dat ‘namiddagklopje’ dan een gezonde, lekkere lunch. Onze tip? Slaatjes in een bokaal. Hip, trendy, gemakkelijk én gezond.

Online vind je heel wat receptjes voor de ‘salads in a jar’ waarmee je indruk kunt maken op je collega’s. Maar uiteraard kun je gewoon combineren wat jij lekker vindt (of wat er nog in je koelkast zit).  Het enige waar je op moet letten, is de volgorde. Onderin giet je de dressing. Daarboven de harde ingrediënten zoals kaas of komkommer. Als laatste komen de zachte ingrediënten zoals sla. Net voor je het slaatje wilt eten, draai je de pot om. Zo verdeelt de dressing zich over de hele salade en blijft alles lekker knapperig.

Dit zijn onze favorieten:

 1. Yoghurtdressing, quinoa, gerookte zalm, geraspte courgette, verse dille, eikenbladsla
 2. Vinaigrette, kip, kip, avocado, mango, sla, koriander
 3. Dressing, olijven, feta, komkommer, paprika, kerstomaat, rode uit, ijsbergsla

Smakelijk!

 


5. Kom tot rust met de bodyscan

bodyscan

Voel je toch een licht gevoel van stress opborrelen tegen het einde van de dag? Zoek een rustig plekje en neem vijf minuutjes tijd voor de bodyscan. Deze klassieke, eenvoudige oefening helpt je terug tot rust te komen na die drukke eerste werkdag.

 1. Zoek een rustig plekje en ga op je rug liggen. Leg je armen naast je heupen, met je handpalmen omhoog. Je kunt de oefening ook zittend doen.
 2. Sluit je ogen en adem enkele keren diep in en uit.
 3. Ga nu één voor één alle delen van je lichaam af. Focus daarbij op de spanning die zich in je lichaam bevindt. Probeer de spanning niet los te laten, observeer het gewoon.
 4. Begin met de zool van je linkervoet, dan je tenen, enkel, kuit…
 5. Als je aan je bekken komt, doe je hetzelfde met je rechterbeen.
 6. Daarna reis je verder naar je onderrug, je buik, rug, borstkas en schouders.
 7. Vestig nu je aandacht op je linkervingers, -hand en-arm, terug naar je schouder. Daarna komt je rechterarm aan de beurt.
 8. Tot slot ga je via je nek, keel en gezicht tot aan je kruin.
 9. Blijf nog even liggen en laat je ademhaling nu door je hele lichaam gaan.
 10. Open je ogen: je bent nu terug helemaal zen en klaar voor de rest van de dag!

Tip! Op Youtube vind je allerlei filmpjes die je begeleiden in deze oefening.


Blijf op de hoogte

Niet alleen de eerste schooldag, het hele schooljaar lang staan wij voor je klaar met inspiratie, tips, gratis downloads en leuke wedstrijden. Ook op de hoogte blijven?


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief