Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Structuur / opbouw

Diabolo

Wouw telt 9 thema’s per leerjaar die opgebouwd zijn volgens het Diabolo-model:

Wouw volgens Diabolo

ONTDEK EEN CONCRETE UITWERKING VAN DIABOLO »

Wouw-moment

Elk thema biedt verschillende opties aan om verwondering, voorkennis, interesse en nieuwsgierigheid op te wekken. Alle opties vertrekken telkens vanuit de leerling: hij of zij exploreert, kijkt, voert uit en verkent. De leerkracht ondersteunt waar nodig. De aanpak van de activiteiten is divers, multimediaal en kan ook buiten de klas plaatsvinden. Digitale tools ondersteunen deze verkenningstocht.

Voorbeeld Wouw-moment 2e leerjaar 

Voorbeeld Wouw-moment 6e leerjaar 

Wouw-les

In deze fase wordt op een gestructureerde manier gewerkt aan de leerplandoelen. De leerlingen verwerven de nodige kennis, inzichten en vaardigheden van het thema. We sluiten de lessenreeks af met een toetsmoment. De studiewijzer in het werkboek ondersteunt de leerlingen bij de verwerking van de leerstof voor het toetsmoment.

BEKIJK HIER ENKELE VOORBEELDLESSEN »

Wouw-actie

De leerlingen passen in de transferfase de kennis, inzichten en vaardigheden uit het thema toe in een andere context. Ze nemen initiatief, gaan samen actief en creatief aan de slag en komen zo tot een product. Het resultaat is daarbij ondergeschikt aan het leerproces dat ze samen doormaken. Ook hier maakt de leerkracht keuzes op maat van de leerlingen.

Vanaf het 2e leerjaar vind je in elk thema een activiteit taalinitiatie Engels als één van de Wouw-acties. Met het onderdeel Kite krijg je de mogelijkheid om aan het einde van elk thema op een speelse manier vanuit wereldoriëntatie, een link te maken naar taal en meer specifiek naar het Engels. We voorzien bij de les Kite telkens het nodige materiaal om de leerlingen actief in het Engels aan de slag te laten gaan. Prenten en woordkaarten, links naar leuke liedjes, spelmateriaal, kopieerbladen met opdrachten ... Onbewust en spelenderwijs breiden de leerlingen hun Engelse woordenschat uit en leren ze grammaticale elementen kennen. 

Voorbeeld Wouw-actie 4e leerjaar (taalinitiatie Engels)

Voorbeeld Wouw-acties 1e leerjaar


Voorbeeld Wouw-acties 5e leerjaar

 
Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief