Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Week van het bos: bomen en beelden

Een uitstap naar het bos is altijd een goed idee, maar één week per jaar is het ook een must. Van 9 t.e.m. 16 oktober valt namelijk de Week van het Bos. We verklappen je alvast een paar weetjes over bomen en geven je een filmtip vooraleer je de wijde boswereld intrekt.

Wist je dat bomen … 🌳

Zie je door de bomen het bos niet meer? Die uitdrukking betekent dat je te veel op details let en daarom het geheel uit het oog verliest, namelijk het bos. Da’s mooi gezegd, maar wij vinden bomen toch veel meer dan een detail, ze zijn namelijk van groot belang! Ze halen CO² uit de lucht door fotosynthese en zijn zo onze partners in de strijd tegen de klimaatverandering. Maar ook deze zes weetjes bewijzen hun onmisbare waarde en bijzondere eigenschappen:

🍃  Ze werken samen met paddenstoelen: bomen voorzien hen van suikers en de zwammen geven hen voedingsstoffen in ruil.

bomen en paddenstoelen

🍃  Een boom is het gelukkigst en het mooist alleen omdat hij de ruimte krijgt die hij nodig heeft om te wortelen. Als hij zou mogen kiezen tussen een leven in de wei of tussen de straatbedekking, leidingen en kabels, is de keuze snel gemaakt. Geef jouw bomen in de tuin dus ook de ruime plaats die ze verdienen.

bomen willen ruimte

🍃  Bomen verdampen water via hun bladeren, dat heet evapotranspiratie. In het najaar kunnen ze echter minder water uit de koude bodem halen dan in de zomer. Dat is de reden waarom ze hun blaadjes in de herfst laten vallen: om zichzelf te redden van uitdroging in de winter. Het deken van afgevallen bladeren helpt bovendien veel planten en insecten.

herfstbladeren

🍃  Het bos biedt een thuis en bescherming voor maar liefst de helft van alle soorten dieren. Bovendien leven zo’n 300 miljoen mensen over de hele wereld leven in bossen, tussen jawel, bomen.

een thuis voor dieren en mensen

🍃  Bij extreme weersomstandigheden zijn bomen onze bondgenoot:

  • Ze bestrijden overstromingen dankzij hun boomwortels: ze helpen de bodem meer te absorberen, minder snel weg te spoelen en voorkomen de ergste schade.
  • Ze houden wind tegen voor dieren, planten en mensen.
  • Ze laten het regenen en vermijden sterke droogte: grote bossen kunnen regionale weerpatronen namelijk beïnvloeden en brengen zelfs hun eigen microklimaat tot stand.


bomen beschermen ons bij extreme weersomstandigheden

Bronnen: Bosplus en IVN
💡 Ontdek nog meer voordelen van bomen op Bosplus.be.

💡 Met de bovenstaande weetjes stuur je je leerlingen al voorbereid op pad in het bos. Zoek je nog inspiratie voor zoekopdrachten in het bos? Neem snel een kijkje in het thema Sporen in het park van onze methode wereldoriëntatie Wouw waarin leerlingen planten en bosdieren onderzoeken. Ze leren bijvoorbeeld hoe je de leeftijd van een boom kunt inschatten! 

BEKIJK MEER THEMA'S VAN WOUW »

TIP: beelden van Onze Natuur 💚

Je hoorde of zag het vermoedelijk al in het nieuws, maar momenteel speelt de prachtige natuurdocumentaire Onze Natuur in de bioscoopzalen. Ongelofelijk knap geschoten beelden, adembenemende uitzichten en ontroerende interacties tussen onze inheemse dieren. Deze film is een must voor iedereen, zeker voor jou en je klas. Onze tip voor jou is dan ook om de Week van het Bos als ideaal excuus te gebruiken om je leerlingen na of voor de uitstap naar het bos mee te nemen naar onze natuur op het grote scherm. Veel kijkplezier! 

Onze Natuur De Film

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief