Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Vogels voederen en tellen

Onbewust zien we elke dag vogels: in je eigen tuin, op weg naar school, vanuit het raam in de klas. Maar er is jaarlijks één moment waar we ons daar net heel bewust van moeten zijn: het Grote Vogelweekend. Dat valt dit jaar op 29 en 30 januari. Om de vogels te helpen tijdens de winter en hen meer in je tuin of zelfs op school te zien, hebben we enkele voedertips en een vogelzoekkaart voor jullie klaar. 🐦

Vogels in nood

In de winter zijn de dagen korter, kouder en donkerder. Dat brengt veel uitdagingen met zich mee voor ons, maar zeker voor vogels. Ze kunnen namelijk minder lang op zoek gaan naar eten en er is ook gewoon minder voedsel te vinden. Insecten zijn verdwenen onder de grond en de zaadjes die wel overschieten, zien ze niet goed liggen in het donker of door de sneeuw en regen(plassen). Dat terwijl ze eigenlijk net meer energie nodig hebben om zich warm te houden tijdens de koude temperaturen.

Voedertips 

Vogels kunnen dus best wat hulp gebruiken om de winter goed en warm door te komen. Steek hen een pootje of vleugeltje toe door zelf wat energierijke zaden en noten buiten te hangen. We geven je enkele gouden tips om onze gevederde vrienden te beschermen tijdens de winter:

vogels voederen

Bron: Natuurpunt.be

Vogels tellen

Zodra je jouw tuin of schoolomgeving vogelvriendelijk hebt gemaakt, zul je er ongetwijfeld veel spotten. Tel thuis een kwartier lang hoeveel vogels je van welke soort ziet tijdens het Vogelweekend (29 en 30 januari 2022). Maar ook op school is het leuk om te achterhalen hoeveel vliegende bezoekers jullie per dag verwelkomen. Om je daarbij te helpen, download je de handige vogelzoekkaart van onze methode wereldoriëntatie Wouw. Veel telplezier!

ONTVANG DE VOGELZOEKKAART »

wouw vogelzoekkaart

 

💡 Wist je trouwens dat het thema natuur en vogels in verschillende leerjaren voorkomt bij Wouw?
Ontdek snel de natuurthema's »

Wouw logo

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief