Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Safer Internet Day

Op 9 februari is het tijd om een selfie van jezelf te nemen. En nee, dit keer niet met je smartphone. Een denkbeeldige selfie waarin je nadenkt over jouw online activiteiten en gedrag. Hoe vaak ben je online, op welke social media ben je actief en wat deel je allemaal met anderen? En vooral: hoe veilig ben jij online? Want op Safer Internet Day gaan we samen voor een veiliger en beter internet.

Samen voor een beter internet 

Sinds de coronacrisis beseffen we meer dan ooit dat we in een digitale wereld leven. Nu ook school, werk en sociale contacten online gebeuren, kunnen we niet meer zonder internet. Het world wide web biedt dan ook talloze mogelijkheden en voordelen voor jong en oud. Maar we mogen niet vergeten dat er ook gevaren schuilen in internetgebruik. Om ons daaraan te herinneren en ons daarvoor te beschermen, vieren we jaarlijks in februari Safer Internet Day. Onder het motto Samen voor een beter internet werken landen wereldwijd samen om van het internet een veilige, leuke en creatieve plaats te maken. Daarbij gaat in het bijzonder aandacht naar beter internet voor jonge mensen en kinderen. Campagnes maken hen bewust van de gevaren online en geven tips voor een veilig internetgebruik, maar brengen ook mediawijsheid bij en tonen de vele mogelijkheden van het internet. Want internet creëert, verbindt en brengt samen.

Veilig online: tips

Ben je als leerkracht op zoek naar tips voor je leerlingen om veiliger om te gaan met internet?
Hieronder geven we enkele basistips die ze bij het surfen, chatten, gamen, online les volgen en andere online activiteiten kunnen toepassen. Deze tips komen uit twee thema's van onze nieuwe methode wereldoriëntatie Wouw. De methode bereidt leerlingen voor op de wereld vandaag door een actief, digitaal en ondernemend wereldorïënterend onderwijs. Benieuwd naar die thema's? Hieronder blader je alvast door twee werkboekjes voor het 3e en 6e leerjaar.

💡 Je kunt de tips downloaden, afprinten en in de klas uitdelen of als poster aan de muur hangen.

Wouw 3 - Thema 1 - Samen op de selfie!

Wouw 6 - Thema 4 - Digiwijs

 

Ook voor leerlingen uit het 6e leerjaar en ouder verzamelden we belangrijke begrippen en tips voor een veilig internetgebruik. 👇

NAAR DE INFOGRAPHICS »

Beter online: Kabas

Een beter internet houdt natuurlijk ook kwaliteit in en de optimale benutting van alle kansen die de digitale wereld biedt. Daarom zijn we volop bezig met een nieuwe digitale toolbox: Kabas. Onze huidige, gekende digitale producten (De Leraarskamer, Boek-e en Kweetet) migreren we namelijk naar Kabas zodat zowel jij als leerkracht als jouw leerlingen er vanaf september volgend jaar online mee aan de slag kunnen. Kortom: Kabas is je digitale toolbox, waarmee je op avontuur gaat met je leerlingen. 🎒💻

Maar wat houdt Kabas precies in en hoe versterkt het jouw lessen digitaal?

  • Jouw kabas zit vol digitaal materiaal bij onze methodes. Dit materiaal neem je mee als leerkracht om je leerlingen te onderwijzen tijdens je lessen.
  • Tijdens en naast de lessen kunnen je leerlingen er op hun beurt de leerstof ontdekken, inoefenen en toepassen in een nieuwe context.
  • Tijdens en naast de lessen monitor je als leerkracht de voortgang van elke leerling én kan je op basis van die voortgang differentiëren bij lessen, oefeningen en taken.

ONTDEK HOE »

kabas voor leerkracht en leerlingen

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief