Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Valentijn, ook voor jezelf!

Hartjes op kaartjes, in etalages, uit chocolade bij de bakker ... Toch fijn, die aanloop naar Valentijn! Maar dat geldt niet alleen voor je beste vriend of vriendin, partner of familielid die je op Valentijnsdag even in de bloemetjes zet. Het is ook belangrijk om af en toe aan jezelf te tonen hoe graag je jezelf ziet. Iets waar we vandaag soms te weinig bij stil staan, ook jouw leerlingen.

Liefde, wat is dat?

Opgroeien gaat samen met levenservaring sprokkelen. Eén ervaring waar we allemaal mee te maken krijgen, is natuurlijk verliefdheid. Verliefd zijn roept allerlei gevoelens op en kan voor heel gelukkige en mooie momenten zorgen, maar soms ook voor onzekerheid en liefdesverdriet. Het is dan ook belangrijk om liefde en verliefdheid bespreekbaar te maken in de klas.

Maar begrippen als liefde en 'houden van' of 'graag zien' omvatten veel meer dan enkel de liefde die je voor je lief of partner voelt. Ook van je familie, vrienden en huisdieren kun je houden. En niet te vergeten: van jezelf. Jezelf graag zien en accepteren zoals je bent, is heel belangrijk om je goed te kunnen voelen en anderen graag te kunnen zien. In een les over liefde en relaties, is het daarom cruciaal om ook zelfliefde en zelfappreciatie aan bod te laten komen.

Ik zie mij graag

Met onze nieuwe methode wereldoriëntatie Wouw behandel je deze belangrijke aspecten van liefde op een gepaste, speelse en vertrouwelijke manier. Wouw beschikt namelijk over de uitgave 'Ik zie mij graag' als een op zichzelf staand thema dat je kan combineren met elke WO-methode. Met 'Ik zie mij graag' maak je naast liefde alle andere items met betrekking tot relationele en seksuele opvoeding bespreekbaar in de klas.

Het werkboek voor de leerling is opgebouwd uit zes grote delen: zelfkennis en zelfwaardering, veranderingen tijdens de puberteit, verliefdheid met aandacht voor diversiteit, seks, zwangerschap en geboorte. Ook onderwerpen zoals voorbehoedsmiddelen, hiv en aids en een actueel thema als misbruik via het internet komen aan bod. Bij dit werkboek hoort een handleiding voor de leerkracht en digitale ondersteuning. 'Ik zie mij graag' is opgebouwd zoals de Wouw-thema's (Diabolo: intro - midden - outro) en houdt rekening met de persoonlijke verschillen tussen leerlingen.

Inspiratie voor Valentijn

Hier blader je door twee lessen uit 'Ik zie mij graag' die leuk zijn om te geven rond de Valentijnsperiode. Praat met je leerlingen over hoe belangrijk het is om jezelf te zijn, te kennen en graag te zien en over wat het betekent om verliefd te zijn. 💌

 

❤️ Les 2: Ken jezelf 

❤️ Les 4: Help, ik ben verliefd

MEER OVER IK ZIE MIJ GRAAG »

BEKIJK MEER MATERIAAL VAN WOUW »

Ik zie mij graag - Wouw

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief