Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Lente is ... buiten vogels spotten!

Je hoort wel eens dat de lente begint zodra vogels de plek van je wekker innemen. Een leuke vergelijking, want we horen en zien ze in het voorjaar steeds vaker! Vogels leren herkennen vormt een boeiend onderwerp tijdens de les wereldoriëntatie. Ontdek hoe en waar het thema in de methode Wouw aan bod komt en download een handige vogelzoekkaart om in stilte vogels te spotten.

Vogels doorheen Wouw

Vogels zijn in ons leven heel aanwezig, al staan we daar niet altijd bij stil. Ze vormen een ideaal onderwerp bij verschillende lesthema's: herfst, lente, natuur, dieren, het weer, vroeger en nu, hobby's, wetenschap ... De methode wereldoriëntatie Wouw heeft een symbolische link met vogels, want Wouw werd vernoemd naar één van hen. Maar dankzij hun associatie met vele thema's komen deze gevederde dieren in Wouw-werkboeken van verschillende leerjaren aan bod. Leerlingen leren zo in verschillende contexten vogelsoorten kennen en hun rol in de natuur te begrijpen.

Herfstthema's

De wintertrek

Trekvogels zoals de zwaluw doen een wintertrek omdat ze hier in de winter geen insecten vinden om te eten. In de herfst vliegen ze naar een warmer land waar 's winters wel insecten leven en in de lente keren ze terug naar België.

Lagen van het bos

Vogels zoals de koolmees, uil en ekster leven in de boomlaag of struiklaag van het bos. Daar leven ze in een nest dat hen beschermt tegen het (herfst)weer en tegen vijanden: roofdieren en mensen. 

💡 TIPKijk dus vooral omhoog of naar de struiken als je vogels wilt spotten in het bos. Blijf altijd rustig en stil. Kom niet te dicht bij de vogels in een boomholte of struik zodat je ze niet bang maakt.

Lentethema's

Van ei tot vogel

In de lente maken vogels een nest hoog in een boom, in een struik of op het water. De mama-vogel legt haar eieren meestal in maart of april. Door op de eitjes te zitten, kan ze de eieren warm houden. Zo kunnen de jongen in de eieren groeien en na enkele weken uit hun ei komen. De jonge vogels sperren van de honger hun bekjes open zodat hun ouders hen wormen en rupsen kunnen geven. Pas na enkele weken leren de jongen vliegen en verlaten ze het nest.

De moestuin

In moestuinen komen veel vogels voor. Sommige van die vogels ziet een tuinier graag komen, andere weer minder. Een houtduif is bijvoorbeeld schadelijk voor een moestuin terwijl een merel net nuttig is. Deze tien vogels zie je vaak in de tuin: merel, houtduif, ringmus, koolmees, huismus, vink, pimpelmees, winterkoning, roodborst en de ekster.

Hieronder blader je door de vogelopdracht uit Wouw 3 – Thema 8: De moestuin van Marcel.

Vogelsoorten herkennen

Voedsel

  • Zaadeters zoals de gors en de mus hebben een kegelvormige, spitse snavel om zaden te plukken en te pellen.
  • Insecteneters hebben een lange spitse snavel en eten muggen, vliegen, rupsen, wormen en andere insecten. Voorbeelden zijn de merel, zwaluw en roodborst.
  • Vleeseters hebben een haakvormige snavel waarmee ze een prooi opensnijden en stukjes vlees van knaagdieren, kleine vogels of vis afscheuren. De wouw, uil, valk, buizerd en reiger zjin voorbeelden van vleeseters.

💡 TIP: Let dus goed op de vorm van de snavel van een vogel. Die vertelt je wat de vogel eet.

Uiterlijke kenmerken

Je kunt vogels onderscheiden door een aantal herkenningspunten: grootte, snavelvorm, poten, kleur of vlakken op het verenkleed, vorm van de vleugels of staart, manier van vliegen of lopen en het typische zanggeluid.

Hieronder blader je door een les uit Wouw 5 – Thema 2: Sporen in het park, waarin je leerlingen verschillende vogelsoorten leren herkennen.

 

Gebruik de vogelzoekkaart

Met de weetjes en tips uit de Wouw-thema's kan je klas al veel vogels onderscheiden. Nog een handige tool om je leerlingen mee te geven tijdens het vogelspotten: een handige vogelzoekkaart!

💡 TIP: Download de zoekkaart en print hem af voor je leerlingen. Of stuur de zoekkaart tijdens deze langere paasvakantie digitaal naar hen op zodat ze in hun vrije tijd op vogelzoektocht kunnen gaan.

Daarbij is het heel belangrijk om zorg te dragen voor de natuur en vogels, want het broedseizoen staat voor de deur en sommige jonge vogels en babydieren verkennen het bos. Blijf dus op wandelpaden en laat de dieren met rust: kom niet te dichtbij en raak ze zeker niet aan.  🔍🦉🌳

Wouw - vogelzoekkaart

 

 

 

 

 

 

PRINT DE ZOEKKAART »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief