Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Dikketruiendag: duurzaam warm

Op 17 februari is het Dikketruiendag 2022. Hoewel het initiatief begon als oproep om een dag lang de verwarming lager te zetten, staat de dikke trui vandaag ook symbool voor klimaatacties rond andere duurzame thema's zoals sluipverbruik, vergroening en duurzame mobiliteit. Wij keren even terug naar de oorsprong en geven inspiratie voor lessen over warmte en energie met de methode Wouw. 🔥

Wist je trouwens dat dit al de 18e editie is van Dikketruiendag? Op de site van Dikketruiendag kun je alle voorbije campagnebeelden bekijken: is jouw favoriete mascotte het schaap, Frank Deboosere of beiden? 😉🐑

Verschillende invalshoeken

Wereldoriëntatie is zonder twijfel het meest veelzijdige vak dat je als leerkracht lager onderwijs op je planning hebt staan. Wel logisch, want het betekent lesgeven over de veranderende wereld van vandaag die bestaat uit ontzettend veel aspecten. De methode Wouw zet in op een sterke samenhang tussen die veelomvattende leerdomeinen en thema's doorheen de zes leerjaren. Een leerdomein komt zo in verschillende jaren aan bod en belicht telkens een ander boeiend aspect. Dikketruiendag is een leuk uitgangspunt om dat te illustreren: hieronder ontdek je hoe Wouw het thema warmte en energie vanuit verschillende invalshoeken aanbrengt. 

Winter ❄️

Het thema Stikdonker en ijskoud! komt uit het 1e leerjaar en gaat over de winter, kou en temperaturen meten. Tijdens de winter is het buiten donker en koud. Wij zitten gezellig warm binnen. Maar wat gebeurt intussen buiten? De leerlingen gaan op onderzoek: wat doen mensen en dieren wel en niet in het donker? Hoe voelen we ons? Wintertijd: welk weer hoort daarbij? Wat wil dat zeggen 'ijskoud'?

Behoort tot het leerdomein levende natuur (seizoenen en ecosystemen). 🌳

BEKIJK ALLE THEMA'S VAN WOUW 1 »

Voorbeeld: les 3 en 4

Verwarming 🌡️

In het 4e leerjaar krijgen leerlingen bij het thema Feest! ook een les over warmte, maar dit keer vanuit een technische insteek. Wat heb je allemaal nodig voor een geslaagd (eindejaars)feest? Je leerlingen duiken in de techniekwereld die aanwezig is op ons feest: lampjes en elektriciteit, verwarming en isolatie. Daarnaast komt ook muziek aan bod en zien leerlingen welke activiteiten er in de keuken gebeuren ter voorbereiding van een feestmenu.

Behoort tot het leerdomein techniek begrijpen, duiden en hanteren. ⚙️

BEKIJK ALLE THEMA'S VAN WOUW 4 »

Voorbeeld: les 2

Energiezuinig bouwen 🧱

In het 5e leerjaar bekijken de leerlingen energiezuinigheid nog technischer. Het thema Dak boven je hoofd gaat namelijk over bouwen, wonen en het daarmee samenhangende welzijn en geluk. De leerlingen starten hun eigen bouwproject op. Ze maken kennis met wonen in het verleden, staan stil bij de impact op het milieu en het welzijn en uitzicht van onze planeet. Ze leren wat openbare ruimte is en hoe we in de toekomst op een duurzame manier kunnen wonen.

Behoort tot het leerdomein techniek begrijpen, duiden en hanteren. ⚙️

BEKIJK ALLE THEMA'S VAN WOUW 5 »

Voorbeeld: les 5

Duurzaamheid 🌍

Tot slot wijdt Wouw in het 6e leerjaar een volledig thema aan duurzaamheid: Mister Greeny. Leerlingen maken kennis met duurzaamheid en duurzaam handelen. Zo onderzoeken ze onder andere hoe groot hun ecologische voetafdruk is, wat het broeikaseffect is en hoe ze zelf kunnen helpen dankzij de duurzame ontwikkelingsdoelen. Samen met Mister Greeny, een milieubewuste ijsbeer, leren de leerlingen hoe ze duurzaam kunnen leven, een doel dat ook Dikkentruiendag nastreeft. 

Behoort tot het leerdomein van actuele thema's met een specifieke educatie, in dit geval dus duurzaamheid. 👣

BEKIJK ALLE THEMA'S VAN WOUW 6 »

Voorbeeld: alle lessen van thema Mister Greeny

 

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief