Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Dag van het Gezin: bespreek de unieke band in de les WO

Door de coronacrisis leven gezinnen heel dicht op elkaar. Sporadisch gekibbel in huis is daarbij onvermijdelijk. Maar met je gezin deel je lief en leed, je gaat door dik en dun voor elkaar. De unieke kracht van gezinnen wordt jaarlijks gevierd op 15 mei, de Dag van het Gezin. De verschillende banden en relaties in onze samenleving vormen een leerrijk thema om mee aan de slag te gaan in de les wereldoriëntatie.

Familie en gezin bespreken in de les WO

Gezinnen beleven oneindig veel mooie momenten. Er samen opuit trekken, gezelschapsspellen spelen, een boomhut timmeren, verjaardagen vieren of gewoon ‘s avonds gezellig samen aan tafel aanschuiven. Jammer genoeg krijgen ze ook met droevige situaties te maken. Samen houden ze vol en steunen ze elkaar. Ook met vrienden, buren, familieleden, collega's en andere contacten kun je een ijzersterke band opbouwen.

Ga met dit thema aan de slag in de les wereldoriëntatie en ontdek samen met je leerlingen welke unieke banden en relaties er bestaan tussen mensen. Inspiratie vind je in deze twee thema’s uit de methode Wouw. 👇

Wouw 2 - Thema 5 - Het zit in de familie 👪

In dit thema brengen de leerlingen hun familiebanden in kaart met stambomen en levenslijnen. We vergelijken generaties en gaan dieper in op de voornaamste verschillen tussen de kinderjaren van de grootouders en het leven van de leerling zelf. Opa communiceerde bijvoorbeeld nog niet via e-mail of WhatsApp, maar schreef een brief om in contact te blijven met vriendjes of familieleden. De leerlingen gaan actief aan de slag: ze vertellen verhalen, voeren schrijfopdrachten uit, tekenen een strip enzovoort. 

Wouw 3 - Thema 1 - Samen op de selfie! 📸

In dit thema ervaren de leerlingen dat zij zelf verbonden zijn aan verschillende groepen. Samen leven, spelen en werken vraagt om afspraken en regels, rechten en plichten. Ook online. Bij de afronding van elke les nemen de leerlingen een selfie. Ze maken telkens een andere groepssamenstelling naargelang het onderwerp van de les. Op het einde van dit thema tonen de selfies aan dat diversiteit ons dichter bij elkaar brengt. 

Meer lesinspiratie? Ontdek Wouw, de nieuwe methode wereldoriëntatie

Met Wouw bereid je je leerlingen voor op een verander(en)de wereld. De methode zet in op actieve en gevarieerde lessen en biedt heel wat digitale tools aan. Benieuwd? Bekijk alle thema's per leerjaar. 
👇

BLADER DOOR DE THEMA'S »

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief