Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Planten en dieren zoeken op buitenlesdag

Op donderdag 28 april gaan alle klassen massaal buiten een luchtje scheppen, want dan is het weer Buitenlesdag. Dit jaar staan de buitenactiviteiten in het teken van een verrassende challenge: zoek zo veel mogelijk wilde plant- en diersoorten rondom jouw school! 🔍

Beter buiten

Wist je dat buiten lesgeven een goede en gezonde gewoonte is die zelfs de stress van de leerlingen en de leerkracht verlaagt? Dat en nog veel andere voordelen van lesgeven in de buitenlucht vind je ook op de website van MOS Vlaanderen. Check ze zeker, ze zijn BUITENgewoon overtuigend. 😉

Gaan jullie de challenge aan?

Dit jaar wordt de Buitenlesdag al voor de 6e keer georganiseerd en aan deze editie draagt ook Natuurpunt haar steentje bij. Samen met MOS daagt ze klassen uit om op zoek te gaan naar zo veel mogelijk verschillende plant- en diersoorten. Hoe je die speurtocht tot een goed einde met veel soorten brengt? Dankzij de app Obsidenty. Speciaal voor de Buitenlesdag vind je in de app de Buitenlesdagchallenge terug bij de challenges: vul die aan met alle soorten die je op je pad tegenkomt.

Stappenplan

  1. Ga met je klas naar een groene omgeving in de buurt van de school. Denk bijvoorbeeld aan het bos, een parkje, een weide of een sportterrein in de buurt.
  2. Verdeel jullie in een aantal kleine groepen en verdeel de weide, het park, het plein of het bos (de biotoop) in evenveel verschillende deelgebieden, de "habitats".
  3. Elke groep gaat met een smartphone of tablet op zoek naar dieren en planten in één habitat.
  4. Open de app en upload je foto uit je fotoalbum of maak meteen de foto vanuit de app.
  5. De app vertelt je welk dier of welke plant jij hebt gefotografeerd!
  6. Wanneer de leerkracht teken geeft, komen alle groepjes samen in het midden en vertellen ze om de beurt welke dieren ze in hun habitat hebben gevonden. Spannend!

buitenlesdagchallenge

Let op: we zoeken enkel naar diertjes en planten die in het wild bij ons voorkomen. De app kan geen huisdieren of mensen herkennen. Gekke foto’s nemen van elkaar zal dus niet werken. 😉

Trek voorbereid de natuur in

De app is een ideaal hulpmiddel om snel soorten te herkennen. Toch heb je al een streepje voor als je zelf al voorkennis hebt van dieren en planten. Onze methode wereldoriëntatie Wouw schenkt in verschillende leerjaren aandacht aan het thema natuur. Daarbij ontdekken leerlingen veel over dieren en planten. Ze leren soorten en hun habitat herkennen: de ideale skills om mee te nemen tijdens de buitenlesdagchallenge. Blader hieronder door thema 8 van het 4e leerjaar en bereid je klas alvast voor op welke wilde dieren en planten ze buiten kunnen tegenkomen.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief