Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Gezonde bij, iedereen blij

Bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven, daarom roept Week van de bij ons jaarlijks op om bijen te helpen. Waarom is het zo belangrijk dat we ons inzetten voor bijen, wat brengt hen in gevaar en hoe kunnen we ze redden? Vind antwoorden tijdens een bijzondere WO-les met Wouw. 🐝

Belang van bijen »
Zorg voor bijen »
Download gratis het actuadossier over bijen »

Het belang van de bij

Bijen zijn – toegegeven – niet onze favoriete dieren. Toch niet als we gezellig buiten willen eten in de zon en de picknick verstoord wordt door bijen die ook een hapje willen meepikken. Of als een leerling een bijensteek oploopt tijdens het spelen buiten. Toch zijn bijen ook heel nuttige en belangrijke dieren. Om dat te bewijzen, sommen we enkele feiten over bijen op die jouw beeld over deze diertjes (hopelijk) zullen verbeteren:

🍯 Bijen zijn bestuivers

Het woord bestuiving kent iedereen, maar weten we wat het betekent? Bijen zoeken bloemen en planten om nectar te verzamelen. Daardoor bestuiven ze tegelijk ook die bloemen: via hun pootjes brengen ze pollen van het mannelijke deel van een bloem tot bij het vrouwelijke deel. Dankzij die overdracht zijn bloemen en planten in staat om zich voort te planten. Bijen zorgen dus voor de vele bloemen in onze tuin, maar ook voor onze landbouwgewassen. Groenten en fruit zouden er niet zijn zonder bijen. Planten en landbouwgewassen zijn maar liefst voor 80% afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten.

Bestuiving van bloemen, planten en gewassen

🍯 Bijen zorgen voor biodiversiteit

Door te bestuiven, houden bijen de biodiversiteit van plantensoorten in stand. Dat is niet alleen belangrijk voor onze voeding, maar ook voor bomen, bloemen en andere planten die in alle vormen en maten dienen als voedsel en beschutting voor verschillende diersoorten. Bovendien zijn bijen zelf ook deel van de voedselketen als hapje voor vogels, spinnen en insecten. Bijen spelen dus een cruciale rol bij ecosystemen waarin organismen elkaar nodig hebben om te leven.

Biodiversiteit van planten en bijgevolg ook dieren

🍯 Bijen maken honing voor mens en dier

Honing is zonder twijfel de bekendste bijdrage van bijen. Veel mensen vinden die gewoon lekker, anderen gebruiken het zoetmiddel als een gezonder alternatief voor gewone suiker. Om tot die honing te komen, verzamelen bijen eerst nectar van bloeiende planten of honingdauw uit naaldbomen. Die sappen slaan ze op in hun honingmaag om ze daarna te bewaren in de honingraten van hun korf. Korfbijen verwerken en drogen daarna de honing. Bij ons kweken imkers bijen voor hun honing, maar ook in de natuur is de honing van wilde bijen een voedingsbron voor veel dieren: beren, vogels, knaagdieren en zelfs andere insecten zijn er dol op.


Honing

🍯 Bijen dragen bij aan onze gezondheid

Naast honing zijn er nog andere bijenproducten die we vaak gebruiken voor verzorgingsproducten en geneesmiddelen omwille van hun revitaliserende effect of omdat ze onze weerstand versterken. Voorbeelden van zulke producten zijn bijenwas, pollen of stuifmeel, bijenlijm of propolis en koninginnegelei of royal jelly.

Producten die we maken dankzij bijen

De zorg voor bijen

Bijen zijn dus onmisbaar, maar zij hebben ons ook meer dan ooit nodig. Kunstmest, pesticiden, minder bloemen, ontbossing, de klimaatverandering, minder nectarhoudende planten … maken het bijen extra moeilijk om te overleven. Hoog tijd dus om ze te helpen! Dat kan door meer bloemenweiden aan te leggen en bijenhotels te plaatsen. Maar ook door sensibiliseringscampagnes zoals Week van de Bij: dit jaar roept het initiatief op om geen verharde ondergronden zoals beton te gebruiken. Veel bijen leven namelijk onder de grond en door beton verdwijnt een groot deel van hun leefgebied. Ruil beton bijvoorbeeld in voor gras met veel bijenbloemen.Zorg voor bijen

Thema bijen in de les wereldoriëntatie

Ook jij kunt je als leerkracht inzetten voor de bij. Hoe? Door les te geven over het thema en kinderen bewust te maken van hun belangrijke rol voor ons en de natuur. In onze methode wereldoriëntatie Wouw bieden we over verschillende leerjaren heen allerlei natuurthema’s aan waarin ook de bij aan bod komt. Daarnaast haal je inspiratie uit een actuadossier over talrijke aspecten rond bijen: soorten, hun functies binnen een kolonie, de opbouw van een korf, bijenproducten, bijen in nood … Maak er een bijzondere les van! 👇

Actuadossier: SOS bij in nood

Wouw 3 - Thema 8 - De moestuin van Marcel

Op p. 4 maken leerlingen een oefening over het belang van bijen voor de moestuin.

De leerlingen passen de geziene leerstof toe tijdens een Wouw-actie: ze maken een bijvriendelijke tuin.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief