Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Emoji, de taal van de toekomst?

Emoji’s veroveren de wereld en zijn niet meer weg te denken uit onze berichten. Er is een constante vraag naar nieuwe tekens en het aantal groeit elke dag. Kunnen we spreken van de snelst groeiende taal ter wereld of is het helemaal geen taal op zich?

Maar liefst 92% van de mensen die digitaal communiceren, gebruikt emoji’s. Om emotie te tonen, een boodschap te versterken of gewoon omdat ze leuk zijn. Het universele karakter van de kleurrijke symbolen vormen de kern van hun populariteit. No hablo español, je ne parle pas français of 我不會說中文. Je hebt geen tolk meer nodig, voortaan drukken we ons uit met emoji’s. 

Hoewel de meeste tekens universeel zijn, bestaan er toch culturele verschillen. Denk maar aan de emoji met de biddende handen 🙏. Als wij westerlingen die gebruiken, tonen we aan dat we iets heel hard hopen. In de Japanse cultuur daarentegen staat hij symbool voor vergiffenis of dankbaarheid.

Naast culturele verschillen zijn er ook generatiegebonden verschillen. De jeugd is opgegroeid met emoji’s en weet ze moeiteloos te integreren in hun communicatie. Ouderen hebben het daar moeilijker mee. Ze voegen de tekens toe aan het einde van een bericht zonder extra betekenis toe te voegen. Meerdere, betekenisloze emoji’s na elkaar zijn eerder regel dan uitzondering. 🍉 🐵 😆 💎

Hoe universeel emoji’s ook zijn, van een echte taal kunnen we nog niet spreken. Er is te veel ruimte voor interpretatie. Het is een leuke visuele toevoeging maar het is lastig om volledige geschreven teksten te vervangen door symbolen. Het lukt zeker om zinnen te vervangen door emoji’s, maar net zoals bij een rebus, duurt het even om die te ontcijferen.

Welke zin maak jij hiervan? 

Download onderstaande kaarten en laat jouw leerlingen er een leuke zin bij schrijven. De voorbeeldzinnen geven aan of ze de emoji’s correct interpreteren. Succes! 🍀

 

Zin emoji kerstman

Zin emoji medaille

Zin emoji reis

Zin emoji kerstman

Zin emoji medaille

Zin emoji reis

Zin emoji sprookje

Zin emoji toets

Zin emoji kleedje

Zin emoji sprookje

Zin emoji emoji

Zin emoji kleedje

zin emoji trouwen

zin emoji ziek

zin emoji zingen

zin emoji trouwen

zin emoji ziek

zin emoji zingen

emoji zin zwemmen

emoji zin zwemmen

 

Op zoek naar meer inspiratie voor de lessen Nederlands in het lager onderwijs?

INSPIRATIE NEDERLANDS »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief