Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Geluidsdragers door de tijd heen

In de trein, op reis of op de speelplaats, we kunnen waar en wanneer we willen naar muziek luisteren. Draagbare muziek is niet meer weg te denken uit deze wereld, maar vroeger hadden we die luxe niet. Muziek heeft een grote evolutie meegemaakt. We nemen je mee doorheen de geschiedenis van het muzikale tijdperk.

Fonograaf

We starten deze reis door geschiedenis met de fonograaf, uitgevonden door de bekende Thomas Edison in 1878. Hij maakte het als eerste mogelijk om geluid op te nemen en af te spelen. De allereerste opname was er eentje van het Engelse kinderlied ‘Mary had a little lamb.’ Het gaat als volgt:

"Mary had a little lamb

Its fleece was white as snow

And everywhere that Mary went

The lamb was sure to go"

Platenspeler

De opvolger van de fonograaf is een grammofoon, beter bekend als platenspeler. Je kent ze misschien wel, de langspeelplaten of vinylplaten. De laatste jaren kennen de platen een heropleving. Ze zijn terug jong en hip. Sommige artiesten brengen zelfs hun nieuwe album uit op lp. Denk maar aan het album ‘AM’ van Arctic Monkeys. Zo’n platenspeler is enorm charmant, maar ook vrij beperkt. Elke kant heeft slechts een muziekruimte van maximum 30 minuten. Wel een heuse verbetering wetende dat dat er in het begin slechts 5 waren.

Cassettes

In 1963 zagen de cassettes het licht. Oorspronkelijk bedoeld voor jingles en reclamespots, maar al snel zag men dat het succes ervan ongekend zou zijn. En dat was het ook. Met Philips als pionier groeide de cassette uit tot een van de populairste geluidsdragers. Het was een enorme evolutie omdat muziek vanaf dat moment kleiner en draagbaar werd. De walkman van Sony versterkte dat fenomeen in 1979. Een apparaat mét hoofdtelefoon dat je tijdens het lopen of fietsen bij je kon dragen.

CD

In 1982 sloegen Philips en Sony de handen in elkaar om de compact disk uit te vinden. Deze nieuwe manier om muziek af te spelen verving de cassettes met gemak. Het nadeel was natuurlijk wel dat cd’s beperkt zijn tot 20 nummers per cd. 

MP3-speler

De muziekwereld maakte opnieuw een grote sprong in 1998 toen de eerste mp3-spelers op de markt kwamen. Het apparaat maakte komaf met het gesleur van cassettes, cd’s en walkmans. Vanaf dat moment kon je liedjes rechtstreeks op het apparaat opslaan. De iPod van is één van de gekendste mp3-spelers. De komst van de mp3-speler werkte helaas wel illegale muziekdownloads in de hand.

Streamingdiensten

De iPods heersten een aantal jaar, maar ook dat sprookje bleef niet duren. In deze digitale wereld blijven we vernieuwen en producten verbeteren of zelfs heruitvinden. Dat deed streamingdienst Spotify in 2006 door miljoenen nummers te voorzien op 1 account. Die nummers kan je op verschillende dragers beluisteren. Helemaal gratis.

 

Bijna iedereen streamt de dag van vandaag muziek via Spotify. Wij zijn vooral benieuwd wat de toekomst zal brengen en wat de volgende stap in dit rijtje zal zijn. Misschien een leuke brainstorm voor jouw leerlingen?

BEKIJK ONZE METHODE MUZISCHE VORMING »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief