Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Didactiek

Muzisch proces

Muzemundo stimuleert het muzische proces bij de kinderen. Vanuit impressies, en door gebruik te maken van de passende middelen en expressievormen, komen zij tot een vrije, persoonlijke expressie waarop zij kunnen reflecteren. Het proces van creëren en beschouwen is daarbij belangrijker dan het product zelf. De twee zijn evenwel met elkaar verbonden. Het product is in die mate belangrijk dat het een uniek resultaat is van een persoonlijk vormgegeven boodschap.

Nieuwe media

Naast beweging, beeld, muziek, drama (muzisch taalgebruik) komt ook media aan bod, bij voorkeur geïntegreerd, waar nodig ook als zelfstandige activiteit. Muzemundo stimuleert het gebruik van nieuwe media, zowel bij de leerling als bij de leerkracht. Daarom vereist het werken met Muzemundo: een pc of laptop, een vlotte internettoegang, een beamer en een toestel voor geluidsweergave.

Activiteiten voor alle domeinen

In de activiteiten werken we aan doelen uit de vijf verschillende muzische domeinen: beeld – muziek – drama en muzisch taalgebruik – beweging – media. Muzemundo werkt ook domeinoverschrijdend. De meeste activiteiten hebben een uitgesproken domeinspecifiek karakter. Andere activiteiten hebben dan weer een meer gemengde muzische invulling. Het domein ‘media’ komt bijvoorbeeld frequent als deeldomein aan bod binnen de lessen beeld, drama of beweging.

Eindeloze inspiratie

Muzemundo is een dynamisch aanbod dat voortdurend uitbreidt. Doordat Muzemundo volledig online beschikbaar is, zitten we niet ‘opgesloten’ in het klassieke, papieren concept. Daardoor kunnen we de leerkrachten elk schooljaar een pak nieuwe alternatieven bezorgen en blijft muzische vorming geven
met Muzemundo elk jaar opnieuw een frisse en leuke uitdaging. Daarnaast kunnen we vlot inspelen op de actualiteit en de jaarkring.

Tools voor evaluatie

Muzemundo voorziet drie tools voor evaluatie: de leerplandoelenvolger, observatielijsten en zelfevaluatiestroken.

Leerplandoelenvolger

In elke lesfiche vind je een doelenlijst terug die de concordantie met de eindtermen en de drie leerplannen weergeeft. Het overzicht behouden van de nagestreefde doelen doorheen het schooljaar
doe je met de leerplandoelenvolger.

Leerplandekkend 

Muzemundo is een leerplandekkend aanbod binnen KathOndVla, OVSG en GO! voor het leergebied muzische vorming in de lagere school.

Extra projecten

Muzemundo heeft de ambitie om kinderen te laten proeven van het culturele aanbod in Vlaanderen en hen uit te nodigen om een bezoek te brengen aan een cultuurhuis. Activiteiten met het label Smaakmaker gaan aan de slag met het aanbod van zo’n cultuurhuis. Dergelijke activiteiten worden per
graad uitgewerkt.

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief