Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Leerlingenmateriaal

Werkboek en beeldwoordenboek

Voor elke blok bevat Matti en Mona een werkboek met daarin een beeldwoordenboek.

Het werkboek bevat klas- of huiswerk met activiteiten zoals knippen, kleuren, in de juiste volgorde leggen …

werkboek

nieuw

Het beeldwoordenboek is een geheugensteuntje voor de aangeleerde woorden. Het is een werkmiddel in de klas en daarnaast inzetbaar als instrument om de ouders bij de klascontext te betrekken: tonen waar de leerlingen mee bezig zijn; samen oefenen met ouders, grote broer, zus … ; meenemen naar de winkel … Het bevat ook QR-codes om de uitspraak van de woorden te controleren. Het beeldwoordenboekje moeten de leerlingen zelf vervolledigen door in de knipbladen, bijgevoegd in het werkboek, de afbeeldingen of woordjes uit te knippen en te plakken bij het juiste woordje of afbeelding.

beeldwoordenboekje

nieuw

Digitaal 

Digitaal bevat Matti en Mona op het platform Kabas auditief en visueel materiaal waarmee de leerlingen individueel en zelfstandig aan de slag kunnen om de leerstof in te oefenen of te herhalen. Hierna volgt een overzicht van het digitale materiaal. Standaard wordt dit oefenmateriaal allemaal opengezet op Kabas. De visie hierachter is dat de leerlingen nooit te veel kunnen oefenen, zowel op Matti- als op Monaniveau.

nieuw kabas

Klikverhalen

Je hebt de klikverhalen die de leerlingen kunnen volgen door de ogen van Matti of Mona en waarbij ze zelf kunnen kiezen of ze wel of geen ondertiteling wensen. 

picto ondertiteling

picto geen ondertiteling

Doorheen het klikverhaal zelf kunnen ze de keuze voor wel of geen ondertiteling veranderen. Ze kunnen ook terugklikken naar een vorige scène en na de scène doorklikken naar de volgende scène. 

picto terugklikken

picto doorklikken

Op het einde kunnen ze het volledige klikverhaal herbekijken op eenzelfde manier of nu met of zonder ondertiteling.

picto herbekijken

Ze kunnen het ook gewoon sluiten.

picto sluiten

 

Een leuk effect bij de ondertiteling is de karaokestijl: de woorden staan standaard in het wit en worden zwart gekleurd tijdens het lezen. Zo worden de leerlingen ondersteund in hun leeservaring.

klikverhaal voorbeeld

Woordenschatoefeningen

Daarnaast heb je ook nog woordenschatoefeningen op Matti- en Monaniveau waarin verschillende oefentypes gebruikt worden. Binnen een oefening zal een leerling zijn vooruitgang kunnen zien, zodat hij weet hoeveel vragen er nog volgen.

picto vooruitgang matti 1

picto vooruitgang mona 2

Op het einde van een oefening heb je altijd een juichende Matti of Mona.

juichende matti

juichende mona

 

De leerling kan een oefening opnieuw maken en waar mogelijk zullen we zorgen voor een andere volgorde van de antwoorden of voor mogelijke andere antwoorden, zodat de leerling na een bepaald aantal pogingen nog altijd niet weet uit ervaring waar het juiste antwoord staat, maar nog altijd voldoende moet nadenken.

woordenschatoefening voorbeeld

Doorheen Matti en Mona werken we zoveel mogelijk met duidelijke illustraties die zich focussen op de woordenschat die moet aangeleerd worden. Bij de woordenschatoefeningen werken we echter ook af en toe met duidelijke, geïsoleerde foto’s. Dat zorgt ervoor dat de leerlingen tijdens de oefeningen meer de link leggen met de realiteit en de woordenschat op diverse manieren inoefenen. Bij de woordenschatoefeningen van Matti is er een sterke auditieve ondersteuning. Bij de woordenschatoefeningen van Mona ligt de focus op het zelf lezen van woorden en zinnen.

woordenschatoefening voorbeeld

Digitaal beeldwoordenboekje

Verder beschikken leerlingen over het digitaal beeldwoordenboekje waar ze de uitspraak van de woordenschat extra kunnen beluisteren. Dat kan via Kabas of de QR-codes in het beeldwoordenboekje zelf.

BEKIJK DE DEMOVERSIE »

 

digitaal woordenboekje turnzaal

digitaal woordenboekje Matti en Mona

digitaal woordenboekje dierenhok

 


Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief